Turkse scheidsrechter ontvangt doodsbedreigingen na diskwalificatie Saoedische atleet op Olympische Spelen

De Turkse scheidsrechter Uğur Kobaş heeft gezegd dat hij en zijn familie doodsbedreigingen op sociale media begonnen te ontvangen nadat hij de Saoedi-Arabische atleet Tareg Hamedi had gediskwalificeerd voor een ongecontroleerde aanval op zijn Iraanse tegenstander tijdens de karatewedstrijd tijdens de Olympische Spelen.

De Turkse scheidsrechter Uğur Kobaş heeft op 7 augustus een karatewedstrijd in de categorie kumite voor mannen +75 kg op de Olympische Spelen van Tokio geofficialiseerd.

De laatste wedstrijd van het historische karatedebuut eindigde in een rel toen de Saoedi-Arabiër Tareg Hamedi met een hoge trap tegen de nek van Sajad Ganjzadeh werd gediskwalificeerd en zijn bewegingsloze Iraanse tegenstander de gouden medaille kreeg toegewezen.

Na een paar minuten van discussie tussen de officials aan de zijlijn, riep de scheidsrechter de wedstrijd uit tot Ganjzadeh door Hamedi te diskwalificeren voor een ongecontroleerde aanval, wat niet is toegestaan onder de Olympische regels van karate.

Na de wedstrijd begonnen scheidsrechter Kobaş, zijn vrouw en kinderen doodsbedreigingen te ontvangen op sociale media.

Na zijn terugkeer uit Japan zei Kobaş dat er een “lynchbeleid” tegen hem werd gevoerd, ondanks het feit dat hij de regels op een zeer duidelijke manier uitvoerde en de beslissing om Hamedi te diskwalificeren in overleg met de artsen was genomen.

Kritiek op de beslissing

“We hebben de regels uitgevoerd; de regels waren heel duidelijk. De atleet viel op de grond als gevolg van een klap die hij kreeg. We hebben de dokter gebeld, en de plaatselijke dokter zei: ‘Hij kan niet doorgaan.’

Desondanks hebben we een tweede dokter gebeld, die zei: ‘Ik hoef niet te komen; de beslissing van diskwalificatie is een juiste.’ En wij, in een gezamenlijk besluit, beslisten voor de diskwalificatie van de Saoedi-Arabische atleet,” vertelde hij het Doğan nieuwsagentschap op 9 augustus.

De racistische Turkse scheidsrechter @ugurkobas die de gouden medaille van #SaudiArabië stal en aan #Iran gaf, maakt deel uit van de partij van #Erdogan. Dus uiteraard kun je de racistische en bevooroordeelde houding ten opzichte van de Arabieren verwachten.

“Ondanks de gezamenlijke beslissing, denkend dat ik de twee artsen en andere scheidsrechters heb beïnvloed, hebben ze een politiek van lynchen tegen mij gelanceerd en het gemaakt over een conflict tussen twee landen. Ze hebben verschillende posts op mijn social media accounts gedeeld. Toen deze posts in aantal toenamen, moest ik mijn accounts sluiten. Toen ze mij niet konden bereiken, hebben ze mijn vrouw en kinderen bereikt en zijn ze begonnen hen met de dood te bedreigen.”

“Ik kan het verdriet van de atleet en het land begrijpen, maar het is niet juist om het incident af te leiden naar andere kwesties,” zei hij.

Bron: Turkse media