De Turkse atleten hebben tijdens de Olympische Spelen van 2020 in Tokio, die op 8 augustus eindigden, in totaal 13 medailles in de wacht gesleept.

Turkije won twee gouden medailles, twee zilveren en negen bronzen medailles en was ook voor het eerst vertegenwoordigd in de finale van sommige evenementen.

Op de 15e dag van de Olympische Spelen op 7 augustus wonnen Turkse atleten drie medailles.

De tweede gouden medaille van het land in Tokio, na Mete Gazoz’ allereerste medaille voor Turkije in het boogschieten, kwam er toen bokser Buzenaz Sürmeneli Hong Gu uit China versloeg in de finale van de vrouwen in de categorie 69 kilogram.

Een andere Turkse bokser Buse Naz Çakıroğlu (zie foto hierboven) streed eerder op de dag ook om goud maar verloor van Stoyka Zhelyazkova Krasteva uit Bulgarije in de finale van de vlieggewichtcategorie.

Het zilver van Çakıroğlu was de eerste Olympische medaille voor Turkije in het vrouwenboksen, terwijl Sürmeneli het allereerste goud voor het land op het evenement pakte.

Ook op 7 augustus pakte karateka Uğur Aktaş de bronzen medaille in de 75 kg-competitie voor mannen, waardoor het totaal aantal medailles van Turkije in karate op de Olympische Spelen van 2020 op vier kwam, inclusief een zilveren medaille van Eray Şamdan en een bronzen medaille van Ali Sofuoğlu en Merve Çoban.

De 13 medailles die in Tokio werden gewonnen, waren het hoogste aantal ooit voor Turkije in de 23 Olympische Spelen waaraan zijn atleten tot nu toe hebben deelgenomen.

Naast boogschieten en boksen behaalde het land ook in sommige onderdelen voor het eerst medailles.

Turner Ferhat Arıcan won de bronzen medaille in de parallelle rekstok en bezorgde Turkije zo zijn eerste Olympische turnmedaille, terwijl Yasemin Adar de eerste vrouwelijke worstelaar werd die een medaille won op de Spelen.

Het mannenworstelen, een onderdeel waar Turkije gewend is medailles te winnen, was in Tokio niet het sterkste punt van het land.

Ondanks de hoge verwachtingen wonnen de mannen slechts twee bronzen medailles, met Taha Aül in de 125-kg vrije stijl en Rıza Kayalp in de 130-kg Greco Roman.

Naast de medailles waren er ook enkele briljante prestaties van jonge atleten, allemaal op 24-jarige leeftijd, in de atletiek, die de hoop van het land voor toekomstige grote wedstrijden deden stijgen.

Bij het speerwerpen voor vrouwen werd Eda Tuğsuz de eerste Turkse atlete die deelnam aan de finale. Ze werd vierde met een worp van 64,0 meter, de beste van het seizoen.

Bij de mannen haalden twee Turkse atleten voor het eerst de finale in twee categorieën: Necati Er bij de driesprong en Ersu Şaşma bij het polsstokhoogspringen.

In de moderne vijfkamp voor vrouwen, een uniek wedstrijdformaat bestaande uit pistoolschieten, épée schermen, 200 meter vrije slag zwemmen, springen en een 3.200 meter cross-country loop, eindigde İlke Özyüksel als vijfde, net naast het podium.

Bron: Sabah