Uitbater Ali Rıza Doğan en het personeel van het restaurant Ali Baba in New York

Turken die een restaurant hebben in de VS steunen de overwerkte gezondheidswerkers die zich inspannen om verspreiding van COVID-19 tegen te gaan. Ze bieden dokters, verpleegkundigen, paramedisch personeel en wetshandhavers gratis maaltijden aan, of geven hen hoge kortingen.

Hüseyin Bayram is eigenaar van de restaurantketen Toros in New Jersey. Zijn restaurants leveren gratis maaltijden aan het Presbyteriaanse ziekenhuis in Brooklyn, zo’n 40 kilometer verderop. Volgens Bayram werken veel Turken in de gezondheidssector in New York. Vele van hen konden al dagen niet naar huis vanwege een sterke toevloed van mogelijke besmettingen met COVID-19 in de stad.

“Het Turkse consulaat in Brooklyn contacteerde ons en lichtte ons in over de werkomstandigheden in het ziekenhuis zoals die werden beschreven door een Turkse dokter. Daarom hebben we besloten om gratis maaltijden aan te bieden aan het gezondheidspersoneel daar”, vertelde hij aan Anadolu Agency (AA).

Foto: het personeel van een ziekenhuis in Brooklyn eet van maaltijden die voorzien zijn door het restaurant Toros. Ongedateerd.

“Soms kan het personeel zelfs helemaal niet weg uit het ziekenhuis. Daarom willen wij ons steentje bijdragen. Zij doen veel opofferingen.” Op dit moment levert Toros dagelijks maaltijden aan 20 dokters en verpleegkundigen.

Bayram zegt zelf ook getroffen te zijn door de pandemie. Het aantal klanten bij Toros is met 80% gedaald. “Ik heb 60 medewerkers in dienst. Ik probeer de restaurants open te houden en iedereen door te betalen ondanks de pandemie. Toch heb ik moeten beslissen om medewerkers die er financieel het beste voor staan met verlof te sturen zodat ik beter voor de anderen kan zorgen.”

Naast de gratis maaltijden geeft Toros ook 50% korting aan politieagenten, brandweerlieden en paramedisch personeel. Bedrijfsleiders krijgen 20% korting. “Wij proberen te overleven en om de mensen rondom ons te helpen. In deze tijden leren wij een waardevolle les over solidariteit”, aldus Bayram.

Lisa’s mediterrane keuken

Lisa Mayısoğlu baat het restaurant (Lisa’s mediterrane keuken) in Richwood, New Jersey uit. Zij levert ook gratis maaltijden aan ziekenhuizen. Eerst bracht ze alleen eten aan haar dochter die als verpleegster werkt in het medisch centrum van de Hackensack-universiteit, omdat ze geen tijd vond om iets te eten te gaan halen. Toen Mayısoğlu zich realiseerde dat ook andere medewerkers van het ziekenhuis dit probleem hadden, besloot ze om er gratis maaltijden te leveren.

“Het moet voor hen mogelijk blijven om soms even naar buiten te gaan om iets lekkers te eten. Dat gaat nu niet meer, en daarom kook ik nu elke dag voor hen. In deze tijden moeten we elkaar helpen”, zegt ze. Ondertussen kreeg Mayısoğlu ook versterking van andere restaurants in het gebied. Daardoor kunnen ze nu aan 3 ziekenhuizen leveren.

Ali Rıza Doğan

Ook Ali Rıza Doğan, uitbater van het restaurant Ali Baba in New York, zal gratis eten leveren. Hij doet dat aan 50 medewerkers van het ziekenhuis van de universiteit van New York en van het Memorial Sloan Kettering kankercentrum. Ook krijgen gezondheidswerkers en medewerkers van de politiedienst van New York 50% korting als ze eten komen afhalen.

Erol Akyürek, hoofd van het Turks-Amerikaanse centrum in Long Island, heeft zijn netwerk ook gemobiliseerd. Zij proberen Turkse restaurants te overtuigen om gratis maaltijden aan te bieden aan paramedisch personeel of anderen die daar nood aan hebben.

K.L.

(Bron: Daily Sabah)