De Turkse regering zal de nodige maatregelen treffen om de druk op de Turkse lira te verlichten en de aanhoudende inflatie te bestrijden. Dit stond in een verklaring die werd vrijgegeven kort na een economische spoedvergadering op woensdag 9 mei.

President Erdoğan riep de spoedvergadering bijeen omdat de waarde van de lira bleef dalen tot recordlaagten. De verklaring zei dat er cruciale maatregelen zouden worden genomen om de rente en de druk op de wisselkoers te verlichten.

Ook de aanhoudende inflatie zou effectiever worden aangepakt. “Om dit doel te bereiken, zal de Turkse Centrale Bank haar instrumenten doeltreffend blijven gebruiken,” klonk het.

Men besloot tijdens de vergadering ook om meer internationale investeerders aan te trekken. “Er zullen maatregelen worden genomen om ons land aantrekkelijker te maken voor internationale investeringen,” aldus de verklaring.

Dankzij de vergadering en de maatregelen van de Centrale Bank kreeg de verzwakte Turkse munt een kleine boost. Woensdagochtend bereikte de lira een laagterecord van 4.3780₺ per 1$. De waarde van de lira ten opzichte van de dollar bedroeg op mei 10 mei 4,28₺ per 1$.

De lira is een van de slechtst presterende munteenheden dit jaar.

Hurriyet

O.A.