Een Turkse rechtbank eiste dinsdag de voorwaardelijke vrijlating van Nuri Kurtcebe, een van Turkije’s meest prominente cartoonisten. De man moest een straf uitzitten van 14 maanden omdat hij president Recep Tayyip Erdoğan had beledigd.

Ahmet Erdem Akyüz, de advocaat van de 69-jarige cartoonist, zei dat een rechtbank zijn cliënt had veroordeeld tot een gevangenisstraf van een jaar, twee maanden en 15 dagen. Hij voegde toe dat hun beroep werd verworpen waarna er een arrestatiebevel werd uitgevaardigd.

Kurtcebe werd gearresteerd aan een controlepost in de noordwestelijke provincie Yalova. Na alle formele procedures op het hoofdkantoor van de lokale politie werd hij overgebracht naar de gevangenis.

Akyüz liet weten dat een rechtbank dinsdag had beslist om Kurtcebe voorwaardelijk vrij te laten. “Mijn klant Nuri Kurtcebe zal zijn werk, tekeningen en cartoons hervatten nadat hij twee dagen van zijn potloden en inkt werd beroofd,” klonk het.

Kutcebe is verre van de enige artiest die werd opgesloten na het “beledigen van de president”. In april werd folkzangeres Suavi op basis van dezelfde aanklacht veroordeeld tot 11 maanden en 20 dagen gevangenisstraf. De straf werd later omgezet in een boete van 14.000 Turkse lira.

In maart werd zangeres en actrice Zuhal Olcay veroordeeld tot een gevangenisstraf van tien maanden voor het “beledigen” van Erdoğan.

Hurriyet

O.A.