Bahoz Erdal, een van de hoogste militaire leiders van de PKK, bevestigde woensdag dat zijn mede-terreurorganisatie YPG, die actief is in het noorden van Syrië, zijn volledige steun krijgt. De PKK en de VS ontkenden deze kwestie voor een lange periode.

“Ik ontken de rol van de PKK in Rojava niet. Mensen van onze organisatie hebben geholpen om de YPG te stand te brengen,” zei de terreurleider in een interview met de krant Saudi Okaz. Deze krant zou nauwe banden hebben met de Saoedische kroonprins Mohammed Bin Salman (ook bekend als MBS).

Anti-Turkse houding

De krant Okaz, bekend om zijn anti-Turkse houding en het mondstuk van MBS, publiceerde eerder controversiële artikelen over de PKK. In december interviewde een schrijver van de krant een hoge functionaris van de PKK en noemde hem de zogenaamde minister van Buitenlandse Zaken van de beweging.

Erdal zei verder dat zij munitie en militaire richtlijnen gaven aan de YPG.

“We hebben deze troepen niet opgericht, we hebben hen wel voorzien van wapens en munitie en steun verleend bij de aanvallen die ze hebben uitgevoerd, we ontkennen het niet,” zei Erdal. “We hebben nog steeds een grote invloed in de regio, gezien het feit dat Abdullah Öcalan 20 jaar in Syrië heeft doorgebracht,” zei hij. Hij voegde toe dat dat er leden zijn van de PKK die naar Syrië willen terugkeren om de YPG te helpen.

PKK in de strijd tegen Turkije

Hij heeft Turkije ook bedreigd door te benadrukken dat de PKK de komende zomer heet zal staan in haar strijd tegen Turkije. “We vechten fel tegen het Turkse leger in de bergen van Qandil, dit is waar we ons nu het meest zorgen over maken,” zei de terreurleider.

Hij herhaalde dat het Turkse leger het belangrijkste doelwit is van de PKK en dat de spanningen weer hoog zullen oplopen in de komende dagen.

Sabah

O.A.