Foto (links): Professor Üstün Dökmen, en Foto (rechts): Een Turkse psychologe uit de serie 'Bir Başkadır'

Turkse vrouwen met een hoofddoek moeten geen psycholoog of psychiater worden.

Dat stelt de Turkse psycholoog en professor Üstün Dökmen op het YouTube-kanaal van televisiemaker Armagan Caglayan. Zijn uitspraak zorgt voor flink wat ophef.

De professor beschouwt een hoofddoek als een barrière voor empathie tussen de behandelaar en de cliënt, omdat een vrouw met hoofddoek geen neutrale uitstraling zou hebben.

“Stel dat u de cliënt bent, en ik behandel u. Ik moet met u meevoelen. Om met u mee te kunnen leven, is het noodzakelijk om neutraal te handelen,” klinkt het.

De Turkse krant meldt dat de professor eerder al zei dat termen als ‘insallah’ – ‘als God het wil’ – tijdens een therapiesessie niet gebruikt mogen worden.

Dökmens uitspraken doen flink wat stof opwaaien. De Turkse vrouwenorganisatie KADEM noemt het hypocriet dat Dökmen ‘praat over empathie en beroepsethiek, terwijl hij mensen indeelt op basis van hun uiterlijk. Deze discriminerende mentaliteit hoort niet thuis in het huidige Turkije’.

In Turkije was er tot twintig jaar geleden minder ruimte voor de hoofddoek. Zo mochten vrouwen met hoofddoek geen universiteitsgebouw in. Uitspraken als die van Dökmen waren er toen niet zo controversieel.

Maar sinds de opkomst van Recep Tayyip Erdogan en diens conservatieve partners, die in 2002 de macht grepen, zijn meningen zoals die van Dökmen naar de marge verdrongen.

De Turkse president Erdogan zelf heeft inmiddels ook gereageerd op Dökmen. Hij beschuldigt hem van ‘waanideeën’ en spreekt van een mentaliteit vanuit de CHP en zijn aanhangers, die, ‘ondanks alle veranderingen in de afgelopen 21 jaar, op het land neerkijken’.

Bron: Turkse media