Zo een 3,7 percent van alle Turkse huwelijken eindigen in een echtscheiding. Van de gehele bevolking in Turkije is 62,2 percent getrouwd, aldus het Turkse Instituut voor Statistiek.

In totaal spreken we van een bevolkingsaantal van 61,8 miljoen ouder dan 15 jaar in Turkije. 38,6 miljoen daarvan zijn getrouwd, 2,3 miljoen hebben een echtscheiding achter de rug.

Het hoogste percentage echtscheidingen, zo’n 6,4 percent, vinden we terug in Izmir, Turkije ´s derde meest bevolkte provincie gelegen aan de westelijke Egeïsche kustlijn. Tweede in rang is de zuidelijke provincie Antalya met een percentage van 5,7 percent.

Het hoogste percentage van getrouwde koppels vinden we terug in de noordelijke provincie Tekirdag. Zo’n 66,9 percent van alle inwoners in Tekirdag zijn getrouwd, gevolgd door het centraal gelegen Afyonkarahisar, met een percentage van 66,8 percent, nogmaals gevolgd door de provincie Manisa met 66,8 percent.

Zo’n 5,4 percent van de gehele bevolking in Turkije zijn weduwnaar of weduwe wat neerkomt op 3,3 miljoen mensen. Zo’n 16,7 miljoen mensen zijn nooit getrouwd geweest. Dat komt neer op een percentage van 27,1 percent van de gehele bevolking.

Turkije doet het goed

In vergelijking met Europa doet Turkije het goed. Volgens de laatste data (jaar 2014) van EuroStat hebben landen als Hongarije, Luxemburg, Tsjechië, Spanje en ten slotte Portugal een echtscheidingsgraad van meer dan 60 percent. België is de absolute koploper met een schokkend echtscheidingspercentage van meer dan 70 percent.

De Verenigde Staten doen het net iets beter met een echtscheidingsgraad van 53 percent.

Sabah