Muttalip Kutluk Özgüven (Academicus ontslagen voor uitspraken over vruchtbaarheid tienermeisjes)

Een universiteit in Istanbul heeft één van haar professoren de laan uitgestuurd. Zijn uitspraken in een tv-interview over het vruchtbaarheidspotentieel van tienermeisjes lokten een storm van verontwaardiging uit.

Het gaat om professor Mutallip Kutluk Özgüven van het departement Informatica aan de universiteit van Aydın. Tijdens een tv-show beweerde hij dat de periode van 12 tot 17 jaar de ideale leeftijd is voor meisjes om hun eerste kind te krijgen.

“Er bestaat geen ‘superman’, dat is een mythe. Wat wel bestaat, zijn supervrouwen. Tussen 12 en 17 jaar hebben ze een enorm voortplantingspotentieel. Hun lichaam is dan in perfecte conditie. Vraag het maar aan gelijk welke dokter,” had Özgüven gezegd.

Na de heftige publieke reacties heeft de universiteit van Aydın zich gedistantieerd van de academicus.

“Het standpunt dat professor Özgüven heeft vertolkt in de tv-show is zijn persoonlijke mening en totaal onaanvaardbaar. We hebben hem scherp veroordeeld en er werden gerechtelijke stappen tegen hem ondernomen. Zo’n gedachtegoed kan geen plaats hebben in onze instelling,” luidt het in een mededeling van de universiteit.

De federatie van Turkse vrouwenverenigingen haalde uit naar Özgüven. Ze noemde zijn standpunten niet wetenschappelijk, maar politiek geladen.

“Deze persoon verdedigt kindermisbruik. Vrouwen zullen blijven in opstand komen tegen al wie seksueel misbruik, verkrachting en kindermishandeling verdedigt,” zegt directrice Canan Güllü.

Gynaecologe Pınar Kadiroğulları beklemtoont dat zwangerschap bij deze groep van meisjes grote risico’s inhoudt. Hun lichaam is nog vatbaar voor vele ziekten.

“Op die leeftijd is het immuunsysteem van het lichaam nog niet goed ontwikkeld en er komen veel seksueel overdraagbare infecties voor. De Wereldgezondheidsorganisatie classificeert meisjes van 12 tot 17 jaar als adolescenten,” aldus Kadiroğulları.

Bron: Hürriyet

S.V.R.