President Recep Tayyip Erdoğan heeft op de avond van 15 mei de stafchef van de Turkse marine, admiraal (tümamiral) Cihat Yaycı, aan de kant geschoven. Yaycı staat bekend als de architect van het beleid dat Ankara voert ten opzichte van Libië.

Op 18 mei schreef Nedim Şener, columnist voor de krant Hürriyet, dat Yaycı was opgestapt. Vorige week werd hij nog benoemd bij de Generale Staf.

Yaycı verwierf bekendheid als de architect van een akkoord met Libië over de zeegrens. Daarnaast heeft hij veel betekend in de strijd tegen FETÖ.

Op 27 november ondertekenden de ministers van Buitenlandse Zaken van Turkije en Libië een akkoord waarin de grens tussen de territoriale wateren werd vastgelegd, de ‘Marine-jurisdicties’. Het akkoord met de Libische Regering van Nationale Eenheid (GNA) in Tripoli tekent de grens uit in de oostelijke Middellandse Zee. Yaycı heeft dat akkoord lang verdedigd en heeft ook een boek geschreven over de belangen van Turkije in de Middellandse Zee.

Verder is Yaycı bekend van ‘FETÖMETRE’. Dat is een model dat hij ontworpen heeft met criteria om potentiële leden van FETÖ op te sporen. FETÖ wordt ervan beschuldigd het brein te zijn achter de mislukte poging tot staatsgreep van 2016. Het model wordt veel gebruikt om FETÖ-infiltranten in het Turkse leger te identificeren.

“Yaycı is bekend door FETÖMETRE, door het memorandum met Libië en door zijn werk om de belangen van Turkije in de Egeïsche Zee te beschermen tegen de aanspraken van Griekenland. Hij staat bekend als iemand die de belangen van Turkije ter harte neemt,” schreef Şener in zijn column op 18 mei. Erdoğan heeft in december nog Yaycı expliciet bedankt voor zijn bijdrage aan het beleid inzake Libië.

“Natuurlijk was wat hij deed en schreef niet naar de zin van landen als de VS, de EU, Grieks-Cyprus, Griekenland en Israël,” aldus Şener.

“De reden die gegeven wordt voor zijn degradatie is nogal vreemd: het manipuleren van een aanbestedingsprocedure.”

Yaycı informeerde zijn oversten over een mankement aan een onderdeel van een torpedo, terwijl het onderzoek daarnaar nog liep. In de aankoopovereenkomst was overeengekomen dat het bedrijf de mankementen eruit moest halen. Maar het bedrijf dat de openbare aanbesteding won, en betaald werd, diende een klacht in over het verloop van de inspectieprocedure.

Bron: Hürriyet

S.V.R.