Professor İbrahim Emiroğlu van de Dokuz Eylül Universiteit is van zijn functie ontheven door het universiteitsbestuur omwille van zijn controversiële woorden tijdens de conferentie “onze Profeet en de Jeugd” waaraan studenten deelnamen.

Foto: cumhuriyet.com.tr

Professor Emiroğlu werd aangeklaagd omdat hij gezegd zou hebben: “Meisjes krijgen hun maandstonden. Maandstonden zijn een ziekte en moeten zeker behandeld worden. 15-jarige meisjes kunnen trouwen. Meisjes moeten zich bedekken en fatsoen hebben. LGBTI worden als onschuldig beschouwd, ze moeten behandeld worden. Het secularisme is het grootste gevaar.”

Schade aan de identiteit van de instelling

Na mediaberichten gaf het universiteitsbestuur een verklaring vrij: “De protesten die op sociale media zijn begonnen, hebben in verschillende Turkse provincies demonstraties op de gang gebracht. Er zijn kritische boodschappen en schrijfsels op de deur en muren van de kamer van de professor achtergelaten. Deze protesten kregen veel aandacht en onze universiteit heeft veel geschreven en mondelinge aanklachten ontvangen.

De kwestie brengt thans schade aan de institutionele identiteit van onze instelling en er is een tuchtonderzoek geopend. Prof. Emiroğlu is van zijn functie ontheven opdat het gerechtelijk proces in rust kan verlopen en de universiteitsfaciliteiten niet in het gedrang komen. We blijven niet stil in deze kwestie. We hebben over prof. Emiroğlu veel geschreven en mondelinge klachten ontvangen, ook over eerdere uitlatingen tijdens zijn lessen. Onze universiteit zal in deze kwestie alle nodige maatregelen treffen.”

Sputnik

T.A.