Een professor in Istanbul werd veroordeeld tot een voorwaardelijke straf van vijf maanden wegens “machtsmisbruik” nadat zij werd beschuldigd van “het onterecht toekennen van lage cijfers”.

Savash Porgham Rezaeieh diende een juridische klacht in tegen Nurdoğan Rigel, een vooraanstaand academicus aan de Faculteit Communicatie van de Universiteit van Istanbul, waarin hij beweerde dat ze hem opzettelijk lage cijfers gaf.

De aanklager zei dat zijn examendocument een cijfer tussen 65 en 72 verdiende, maar Rigel gaf hem in plaats daarvan een cijfer van 35. Hij verzocht de rechtbank om het examendocument te herzien.

Het gerechtshof koos de kant van Porgham Rezaeieh en eiste een opwaardering van zijn examenresultaten. De professor werd beschuldigd van ambtsmisbruik. De aanklagers waren bikkelhard en vroegen om een gevangenisstraf tot twee jaar.

De juristen hebben gemengde gevoelens over het oordeel dat een precedent kan scheppen voor soortgelijke zaken. Oneerlijke beoordeling door sommige universitaire docenten wordt vaak aangehaald door universitaire studenten die niet slagen voor de examens. Het is echter de eerste keer dat een dergelijke zaak voor de rechter werd gebracht.

Orkun Burak Uğurlu, lid van de advocatenvereniging van Istanbul, zegt dat het vonnis zeker een mijlpaal was, omdat het meer studenten zal aanzetten om naar voren te komen met klachten over een oneerlijke beoordeling.

“Studenten die in het verleden klaagden over oneerlijke cijfers, waren bang om een klacht in te dienen. Wellicht omdat ze vreesden dat dit zou leiden tot nog lagere cijfers. Na dit vonnis zal dit niet meer het geval zijn. Studenten weten nu dat ze het recht hebben om hun cijfers te betwisten,” haalde hij aan.

Advocaat Abdullah Onur Eyüboğlu zei dat het “een zeer zware straf” was voor een dergelijke misdaad. Het vak van professor Nurdoğan Rigel, waarvoor ze werd veroordeeld, is gebaseerd op de interpretatie van teksten in plaats van een directe beoordeling van iets concreets, zoals een wiskundecursus. “Net zoals rechters de wet interpreteren, kunnen docenten de examenteksten anders interpreteren,” zei hij. Hij merkte op dat het vonnis er ook voor kan zorgen dat professoren geen lage cijfers meer durven geven.

Sabah

O.A. ✅