Vanaf nu zullen motorrijders die geen helm dragen, beboet worden in de zuidelijke provincie Antalya. Dat heeft de provinciegouverneur op 17 juli bekendgemaakt.

“Vanaf vandaag zullen motorrijders zonder helm niet meer weg komen met enkel een waarschuwing: ze krijgen een boete,” heeft gouverneur Münir Karaloğlu gezegd in een interview met het regeringsgezinde persagentschap Anadolu Agency. Hij deed die uitspraak tijdens een overleg over de verkeersgerelateerde gegevens in de eerste helft van 2019.

“Antalya is de stad met op één na het meeste motorrijders en er gebeuren veel dodelijke ongevallen waarbij motorfietsen betrokken zijn in Antalya. Dat probleem moeten we oplossen,” gaf Karaloğlu als verantwoording voor de nieuwe regels.

“We zien niet graag dat burgers beboet worden, maar als ze voor korte of lange afstand met de motor rijden, moeten ze absoluut een helm dragen. Dat is een wettelijke verplichting en we proberen de mensen daar meer bewust van te maken.”

Karaloğlu zei ook nog dat het aantal doden bij verkeersongevallen in Turkije in de eerste helft van 2019 met 35 procent gedaald is tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat toont volgens hem aan dat strengere verkeersreglementering mooie resultaten oplevert.

“Het aantal slachtoffers is totaal niet belangrijk; elk individueel mensenleven is belangrijk. Maar de daling met 35 procent is een belangrijk cijfer. We zijn hieraan hard aan het werken. Ons doel is om het aantal verkeersdoden te doen dalen tot het Europese gemiddelde,” aldus Karaloğlu.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een project lopen met als titel “We zijn samen op weg”. In het kader daarvan kunnen nu niet enkel agenten van de verkeerspolitie hiervoor boetes uitschrijven, maar ook alle andere politieagenten en rijkswachters.

Op de bijeenkomst reikte Karaloğlu een aantal eremedailles uit aan agenten die goed werk leverden bij het doen naleven van de verkeersregels. De gelukkigen waren politieagenten Erdinç Akman en Murat Şentürk en sergeant-majoor van de rijkswacht Zülfiğar Karadaş.

Bron: Hürriyet

S.V.R. ✅