De Turkse premier Binali Yıldırım zei vrijdag dat de voormalige Turkse president, Abdullah Gül, zich achter de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP), had moeten scharen. Gül (foto hieronder) is medeoprichter van de AK-partij

Yıldırım zei in een televisie-interview dat Gül zijn kandidatuur dient aan te kondigen en de politieke agenda van Turkije niet langer zou moeten bezetten. “Meneer Abdullah is onze vriend en maakt deel uit van de AKP-familie. De partij heeft hem alle mogelijke posities gegeven. Er is niets nieuws dat we kunnen bieden,” zei Yıldırım.

Volgens geruchten uit Ankara heeft de conservatieve islamitische partij (SP) de belangrijkste seculiere oppositiepartijen proberen te overtuigen om Gül naar voor te schuiven als presidentskandidaat die de strijd zou moeten aangaan met Erdoğan. Dit heeft tot spanning geleid binnen de CHP en de IYI-partij. De CHP heeft inmiddels laten weten dat Gül hun steun niet krijgt.

CHP

Enkele prominente CHP-leden hebben zich duidelijk uitgesproken tegen Gül. “Genoeg. Wij zijn dit kotsbeu. Het doel hier is om een discussie op gang te brengen binnen de partij die ons moreel aantast. Gül heeft nooit op de agenda van de CHP gestaan. Nu niet en in de toekomst niet,” zei CHP-fractievoorzitter Özgür Özel vorige woensdag.

Gül zei vrijdag tegen een aantal journalisten dat hij zaterdag een definitieve beslissing zal nemen die een einde zal maken aan de speculaties.

Sabah