Eerste minister Binali Yildirim liet weten dat de militaire operaties tegen de PKK in het zuidoosten van Turkije over zijn. Er komt nu een tweede fase aan waarbij er massaal zal gewerkt worden aan de wederopbouw van de verwoeste steden als gevolg van de gevechten tussen de PKK en de Turkse veiligheidsdiensten.

“Nu de operaties over zijn is het tijd voor fysische en sociale renovatie. We zullen de vernielde gebouwen opbouwen en in een vernieuwd kleedje steken. Er is dus werk aan de boeg” Aldus PM Yildirim op een bijeenkomst van de AKP partij op 21 juli.

Ankara zal wel legale acties ondernemen tegen burgemeesters en afgevaardigden van de HDP die met staatsgelden de PKK hebben gefinancierd.

“Als wij de militaire operaties staken is het ons legitiem recht om af te rekenen met gemeentes die het terrorisme hebben ondersteund.

“Jullie hebben het geld wat bestemd was voor het volk gebruikt voor terroristische doeleinden. Dit kunnen we niet toelaten“, aldus de Turkse eerste minister

“Men spreekt over democratie. Men gaat van deur tot deur om te klagen over Turkije. Men zou beter de mensen ter plekke ondervragen om in te zien hoe fout de perceptie wel is“, ging Yildirim verder.

“Succes ligt niet in het verhinderen van publieke diensten voor de bevolking maar in het vinden van oplossingen voor de problemen bij deze bevolking. Het bestaat erin om obstakels uit de weg te ruimen en niet uit het opruien tot oorlog “, zei de PM.

Tevens zal de regering alle maatregelen nemen die nodig zijn om de nodige jobs te creëren vooral voor jongeren. Desnoods zal de regering zelf de nodige initiatieven nemen in de opbouw van fabrieken om een halt te roepen aan het terrorisme in de regio.

Hurriyet