3 verdachten die banden zouden hebben met IS zijn aangehouden op 17 juni na een tip over plannen om een aanslag te plegen op de LGBT-mars op het Taksimplein in Istanbul.

De verdachten werden aangehouden na gelijkaardige operaties in de districten Basaksehir en Pendik, respectievelijk aan de Europese en Aziatische zijde van Istanbul. Politieagenten zeiden dat ze handelden volgens verslagen van de inlichtingendiensten waaruit bleken dat de terroristische groep een aanslag plande op de Trans Pride op 19 juni.

Een zelfmoordvest, camouflagekleding, militaire messen en een groot aantal documenten werden in beslag genomen tijdens de raids. De verdachten werden alle drie gearresteerd door de lokale politie

De gouverneur kondigde aan dat er geen LGBT Pride-evenementen zouden toegelaten worden in de stad omdat hij de veiligheid van de deelnemers en de bescherming van de openbare orde niet kon garanderen. De LGBT Pride-evenementen zouden tussen 19 en 26 juni plaatsvinden.

Het verbod van de gouverneur op de parade kwam 3 dagen nadat de Alperen Heats, een extreemrechtse nationalistische groepering, had gewaarschuwd dat als de autoriteiten de mars niet zou tegenhouden, de groepering dat zelf zou doen.

Het hoofdevenement van de LGBT Pride-mars was op 26 juni gepland, maar ook dat is door de gouverneur van Istanbul verboden.

Hurriyet