Vertaald: (Evet = Ja, Hayır =Neen)

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan onderzoekt de mogelijkheid om een referendum te houden rond de mogelijke toetreding van Turkije bij de Europese Unie. Dat meldt het Turkse persagentschap Anadolu.

Erdogan haalt zijn inspiratie bij het Britse EU-referendum.

“We kunnen overeind komen en het volk raadplegen, net zoals de Britten doen”, verklaarde de president gisteren.

“We zouden de vraag kunnen stellen of we de onderhandelingen met de EU al dan niet moeten voortzetten.” Erdogan beschuldigt de EU ervan tegen een Turks lidmaatschap te zijn omdat de bevolking van het land voornamelijk uit moslims bestaat.

EU-lidmaatschap

Turkije diende in 1987 zijn kandidatuur voor EU-lidmaatschap in en is sinds 2005 in onderhandelingen verwikkeld met de EU-lidstaten. Voor Europese leiders als de Britse premier David Cameron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel is een mogelijke toetreding echter nog toekomstmuziek. Daarnaast heeft Jean-Claude Juncker, het hoofd van de Europese Commissie, elke uitbreiding van de EU uitgesloten tot 2020.

Brexit

De mogelijke toetreding van Turkije tot de EU was ook een thema bij het Britse EU-referendum. Voorstanders van de ‘Brexit’ vrezen dat Groot-Brittannië bij dat scenario overspoeld zal worden door Turkse immigranten. Premier David Cameron stelde op zijn beurt dat de toetreding zich misschien zelfs niet zou voltrekken “voor het jaar 3000”.

Op 30 juni staat een nieuwe discussieronde gepland tussen Turkije en de EU. Het gaat om budgettaire onderhandelingen die deel uitmaken van het controversiële migratieakkoord dat getekend werd in maart.

Belga