“Regenachtige en sneeuwrijke dagen liggen in het verschiet. Laten we zorgen voor onze zwerfdieren in dit koude weer,” schreef Tarkan op zijn social media accounts.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Yağmurlar, karlar dayandı kapıya. Bu soğuk havalarda sokak hayvanlarımıza sahip çıkalım. #sokakhayvanları #birkapsubirkapmama #tbt

Een bericht gedeeld door Tarkan Tevetoğlu (@tarkan) op

Zwerfdieren in Turkije zijn onlangs een belangrijk aandachtspunt geworden na een reeks van gewelddadige aanvallen. Een wetsvoorstel dat in April werd ingediend moet ervoor zorgen dat dierenmishandelaars effectief achter de tralies belanden als ze worden gevat.

Het blijft dus niet meer bij een boete. Turkse dierenrechtenactivisten riepen al decennialang op tot verandering. Dierenbeulen in Turkije riskeren tot bijna 5 jaar cel als ze worden betrapt. Hoe meer dieren de dader mishandelt, des te zwaarder zijn straf zal zijn.

Indien de dader in eenzelfde voorval meerdere dieren mishandelt, wordt zijn of haar straf verhoogd met 150 procent, oplopend van zes maanden tot 4.5 jaar gevangenisstraf. Zij die een bedreigde diersoort doden verdwijnen zonder genade voor 7 jaar achter de tralies.

Het wetsvoorstel neemt niet alleen huisdieren maar ook wilde dieren in acht en maakt duidelijk dat dieren geen “geen eigendom” zijn. President Recep Tayyip Erdoğan uitte vorige maand zijn bezorgdheid over de langverwachte wetgeving tijdens een partijvergadering van de AKP.

Hurriyet

O.A.