“De Volksbeschermingseenheid (YPG) is een Syrische vleugel van de terreurorganisatie PKK, maar de VS weigert dit te erkennen.” Dit waren de woorden van de Amerikaanse verantwoordelijke voor Syrië, James Jeffrey, in een toespraak vorige donderdag.

Jeffrey sprak op de Amerikaanse Defensietop in Washington waar alle belangrijke militairen en politici samenkomen om te spreken over de Amerikaanse veiligheid in alle uithoeken van de wereld. Jeffrey zei dat de operaties van de VS in Syrië niet mogelijk zouden zijn geweest zonder de steun en samenwerking van Turkije.

“De VS kan niet opereren in het noordoosten van Syrië en tegelijkertijd strijden tegen terreurorganisatie IS. Dit is enkel mogelijk met een strategische partner,” haalde hij aan. “De Democratische Uniepartij (PYD) die een Syrische tak is van terreurorganisatie PKK, vervult deze partnerrol sinds 2014. Wel is het zo dat we de PYD niet als terreurorganisatie hebben geclassificeerd,” klonk het verder.

De PKK staat op de terreurlijst van Turkije, de Europese Unie en de VS. De PYD en haar gewapende vleugel (YPG), zijn de Syrische takken van de PKK. Ankara heeft Washington herhaaldelijk gewaarschuwd en duidelijk gemaakt dat de YPG niet verschilt van de PKK. Een samenwerking met terroristen om andere terroristen te bestrijden is volgens de Turken absoluut niet aanvaardbaar.

“Indien we nooit hadden samengewerkt met de PYD, dan was onze missie om vrede te stichten in Syrië al lang beëindigd,” haalde Jeffrey aan.

De tegenstrijdige aanpak van Washington is de afgelopen weken in de schijnwerpers komen te staan. De Amerikanen blijven militaire steun verlenen aan de YPG maar spannen zich tegelijkertijd ook harder in om PKK-leden te arresteren.

De VS is bereid om 5 miljoen dollar op tafel te leggen voor een gouden tip over de huidige PKK-leider Murat Karayılan. Gouden tips over Cemil Bayık en Duran Kalkan zouden je 4 of 3 miljoen dollar rijker kunnen maken.

Jeffrey zei dat de VS de YPG niet beschouwt als een terreurorganisatie ondanks het feit dat de PKK en de YPG nauwe banden hebben. Hij beweerde wel dat de Amerikanen begrip hebben voor de veiligheidszorgen van Turkije.

James Jeffrey die tussen 2008 en 2010 de Amerikaanse ambassadeur was in Ankara, werd in augustus benoemd tot Speciale Vertegenwoordiger van Washington voor de Overeenkomst van Syrië.

De terreurorganisatie PKK werd opgericht in 1978 en is verantwoordelijk voor de dood van meer dan 40.000 mensen. In juli 2015 hervatte de organisatie haar bloederige campagne tegen de Turkse staat. Sindsdien zijn er meer dan 1.200 doden gevallen waaronder burgers en veiligheidspersoneel.

Turkije heeft herhaaldelijk kritiek geuit op de Amerikanen die voortdurend wapens en andere militaire uitrusting leveren aan de YPG. In totaal werden er meer dan 4.700 zware wapens en voertuigen geleverd aan de Syrische terreurorganisatie.

Sabah

O.A.