De defensieminister van Turkije bekritiseerde op 17 november een foto van Amerikaanse militairen die met YPG-leden in Syrië dineerden.

“Deze foto’s hebben veel aandacht gekregen in onze media en hebben onze mensen gestoord. Zij bezoedelden het beeld van de VS en haar leger… voor het Turkse publiek,” citeerde het staatspersagentschap Anadolu Agency Hulusi Akar tijdens het Halifax International Security Forum in Canada.

“Wij verwachten dat de VS de samenwerking met de terreurgroep YPG zoals beloofd zal stopzetten,” zei hij. De foto’s van 11 november tonen Amerikaanse militairen die in Manbij zijn gestationeerd — in Noord-Syrië, dichtbij de Turkse grens — terwijl ze een diner voor de Amerikaanse Veteranendag met leden van de YPG houden.

Ankara ziet de YPG als de Syrische uitloper van de PKK, die als een terreurorganisatie wordt beschouwd door Turkije, de VS en de EU.

“Het is onaanvaardbaar voor de VS om wapens en munitie te verstrekken via vliegtuigen en vrachtwagens aan de terreurgroep YPG, zelfs wanneer Daesh in grote mate is geneutraliseerd,” zei Akar. Hij meende dat Turkije nooit een terreurcorridor langs haar zuidelijke grens zou toestaan.

Hurriyet

T.A.