500 jaar oude gekrompen Jivaraanse hoofden worden onderzocht in Izmir

De Turkse autoriteiten hebben onlangs een aantal unieke artefacten, waaronder gekrompen hoofden, in beslag genomen.

Een professor archeologie uit Ankara heeft een macroscopisch onderzoek uitgevoerd van de menselijke hoofdvormige voorwerpen die vorige maand in de Egeïsche provincie Izmir in beslag zijn genomen op verzoek van de directie van het Izmir Museum.

De deskundige stelde na afloop van het onderzoek vast dat drie van de vier voorwerpen gekrompen mensenhoofden waren, die in Zuid-Amerika bekend staan als “tsantsa”, en dat het andere voorwerp een imitatie was.

Volgens de eerste bevindingen zouden de menselijke hoofden zijn versneden, bewerkt en gekrompen door de inboorlingen van de Jivaro, die in de diepten van het Amazonebekken leven, maar er zal een DNA-onderzoek worden verricht om na te gaan tot welke stam zij behoren.

De touwen op de lippen van de hoofden zouden verband houden met een geloof dat is geïnspireerd door een Zuidamerikaanse legende.

De Jivaro-inboorlingen geloven dat, aangezien de afgehakte hoofden aan de vijanden toebehoren, er nog steeds geesten in het hoofd wonen die het kwaad herbergen, en zij rijgen de lippen van de tsantsa’s om te voorkomen dat deze boze geesten naar buiten komen.

Bron: Hürriyet