De rechtbank heeft een 54-jarige man veroordeeld tot een straf voor het vervalsen van drie PCR-certificaten.

De reiziger wilde vorig jaar met zijn zoon en een vriend naar Turkije vliegen, maar liep tegen de lamp.

De man had voor zichzelf, zijn zoon en een meereizende vriend van zijn zoon via internet drie valse PCR-certificaten gedownload. Na controle van de nepdocumenten door de marechaussee op Schiphol werden ze voor hun vlucht geweigerd.

Tijdens de zitting heeft de reiziger zijn fout toegegeven en spijt betuigd. Zijn zoon en de vriend moesten halsoverkop terug naar Turkije.

De heropening van de Turkse scholen was volgens de verdachte slechts kort van tevoren aangekondigd.

Hij vreesde voor problemen met een leerplichtambtenaar in Turkije als zij niet naar school zouden gaan.

Door geen officiële PCR-test te doen en een valse uitslag te tonen, heeft verdachte zich volgens het Openbaar Ministerie (OM) schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte.

Het OM eiste twee maanden gevangenisstraf, waarvan een maand voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Verdachte deed dat ten tijde van een internationale pandemie, terwijl op dat moment nog bijna niemand was gevaccineerd.

De verdachte heeft deze regels opzettelijk willen omzeilen. Hij heeft daarmee zijn eigen belang om te willen vliegen gesteld boven het belang van de volksgezondheid.

Dat is asociaal en in deze tijden van pandemie potentieel levensbedreigend, oordeelt de politierechter. Een gevangenisstraf is volgens de politierechter dan ook op zijn plaats.

Omdat het bijna een jaar geleden is, verdachte geen strafblad heeft, meteen openheid van zaken heeft gegeven en ter zitting zijn grote spijt heeft betuigd, wordt een voorwaardelijke celstraf van een maand opgelegd. Daarnaast krijgt verdachte een taakstraf opgelegd van 60 uren.

Bron: Nederlandse media