Een beveiligingscamera toont hoe Burak S. op een pizza spuugt. (DHA-foto)

Een rechtbank in de westelijke stad Eskişehir heeft een 22-jarige pizzabezorger veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar en zes maanden omdat hij op de pizza had gespuwd van een klant.

Burak S. werd drie jaar geleden betrapt door een bewakingscamera. Op de beelden was te zien hoe hij de pizzadoos opende om er vervolgens in te spugen. Nadien overhandigde hij de pizza aan de klant, Hüseyin Alyüz.

De aanklager vroeg een gevangenisstraf van 18 jaar, een ongewoon lange straf voor een dergelijke daad. Burak S. wordt beschuldigd van “beschadiging van eigendommen en bederving van voedsel om de gezondheid van een individu in gevaar te brengen”.

De pizzakoerier verwierp tijdens de laatste zitting alle beschuldigingen. Zowel de verdachte als de aanklager kunnen nu in beroep gaan tegen het vonnis. Indien een hoger gerechtshof het vonnis in stand houdt, zal de jongeman de straf moeten uitzitten.

Wraak

Burak zou op de pizza hebben gespuugd als “wraak” op Alyüz die met een medewerker van het pizzarestaurant ruzie had gemaakt over een bestelling. Hoewel de camerabeelden voor zich spreken ontkende hij toch alle aantijgingen. Hij beweerde in de rechtbank dat hij gewoon “het stof afblies van de pizzadoos”. De bezorger werd inmiddels ontslagen en klant Hüseyin Alyüz eist nu een schadevergoeding. Een andere rechtbank had het restaurant eerder al veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 608 euro.

Alyüz zei in een gesprek met de pers dat de uitspraak te mild is. “Dit is niet iets wat alleen mij is overkomen. Ook andere klanten hebben onrein voedsel in ontvangst genomen van deze zaak,” haalde hij aan.

Hij voegde toe dat dit “een vorm van terrorisme” was en dat restaurants nieuwe levermethoden moeten ontwikkelen. “We hebben het tegenwoordig over het Coronavirus. Je kunt besmet raken door het speeksel van iemand anders,” concludeerde Alyüz. Hij beweerde dat hij sinds het incident geen pizza meer heeft gegeten.

Sabah

O.A.