Foto: foreignpolicy

Turkije zal de kit, die het ontwikkeld heeft om het Coronavirus op te sporen, gaan verkopen aan andere landen. Dat heeft de Turkse minister van Volksgezondheid woensdag gezegd.

“Het is ook bedoeld als een commerciële kit en zal verkocht worden aan het buitenland,” zei Fahrettin Koca, tijdens een interview in het parlement. Hij benadrukte dat het team dat de kit ontwikkelde, er alles aan gedaan heeft om de tijd die nodig is om een diagnose te stellen zo kort mogelijk te maken.

“De ambitie was om binnen de 60 à 75 minuten een diagnose te kunnen stellen. In de praktijk zal het waarschijnlijk 75 minuten zijn.”

Bij de vorige kit had je tussen de 90 en 120 minuten nodig om een diagnose te stellen en de kits die in Duitsland, Frankrijk en het VK gebruikt worden, doen er tot drie uur over.

Geen gevallen in Turkije

“Tot dusver is er nog geen enkele patiënt met het Coronavirus gediagnosticeerd in Turkije, en het risico is nu kleiner.” Koca zegt dat alle nodige voorzorgsmaatregelen genomen werden om te vermijden dat het virus in Turkije zou opduiken.

Turkije gebruikt warmtecamera’s op de luchthavens en had al een systeem van quarantaine opgestart, nog vóór de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) daartoe opriep. Ook mogen er geen levende dieren en aanverwante worden ingevoerd uit het buitenland.

Dodentol in China

De dodentol in China is intussen opgelopen tot 1367, volgens de Nationale Gezondheidscommissie.

Volgens de Chinese overheid zijn al 44.653 besmettingsgevallen bekend tot nu toe. In de voorbije 24 uur zijn 97 mensen bezweken aan het virus en zijn er meer dan 2000 nieuwe besmettingen bijgekomen.

Het virus is al in 20 andere landen opgedoken, waaronder de VS, het VK, Singapore, Frankrijk, Rusland, Spanje en India.

De stad Wuhan

Vele landen, waaronder Turkije, hebben hun burgers geëvacueerd uit de stad Wuhan, het epicentrum van het virus, en andere getroffen gebieden in China. Zij werden in quarantaine geplaatst.

De WGO heeft de uitbraak uitgeroepen tot een internationale noodsituatie.

Bron: Sabah

S.V.R.