Burgemeester van Istanbul Ekrem Imamoglu

Deze week is de prijs van een busrit in Istanbul dramatisch de hoogte in gegaan. Dat zorgt voor ongenoegen bij de vele pendelaars in een stad met meer dan 15,5 miljoen inwoners.

De prijsstijging van 35% is de grootste in de recente geschiedenis. Ze geldt voor alle verbindingen in het gigantische transportnetwerk van de stad, van metrobussen tot ondergrondse metrolijnen, lijnbussen van privé-maatschappijen en meer. Door de nieuwe tarieven die het stadsbestuur heeft ingevoerd, kost een busrit nu TL 3,5, tegenover TL 2,6 vroeger. Voor studenten steeg de prijs van TL 1,25 naar TL 1,75.

Foto: een pendelaar die het krediet van zijn buskaart nakijkt bij een metrobusstation in het district Cevizlibağ, Istanbul (10 februari 2020)

“Het was onverwacht. Dit is niet wat ze ons beloofd hadden,” zegt Fatih Sarı, een pendelaar. Hij doelt daarmee op de verkiezingsbelofte van burgemeester Ekrem İmamoğlu om het openbaar vervoer goedkoper te maken. “Dit maakt een groot verschil,” zegt Sarı.

Een andere pendelaar, die anoniem wil blijven, vertrouwt ons toe dat hij voor een minimumloon werkt, en dat de helft daarvan nu opgaat aan transportkosten.

Ook Mutlu Qunç, een andere pendelaar en aanhanger van İmamoğlu, klaagt over de prijsverhoging. “Dit is te veel. Het is verkeerd om het openbaar vervoer zo duur te maken, vooral in de winter, wanneer de mensen zich al blauw betalen aan gasrekeningen. Ik hoop dat hij deze vergissing zal rechtzetten,” zegt hij.

Een groep betogers voerde zondag actie tegen de prijsstijging in het centrale district Mecidiyeköy, één van de drukste transportkernen van de stad. Ook riep een consumentenvereniging het stadsbestuur op om de prijsstijging te herroepen.

De Vereniging ter Bescherming van de Consument (TÜKODER) zegt dat de stijging ingaat tegen “de principes van een ‘sociaal’ stadsbestuur ten dienste van de mensen.” Het stadsbestuur zou het openbaar vervoer juist moeten subsidiëren, in plaats van de gewone mensen een hoge prijs te laten betalen, zegt ze in een mededeling.

İmamoğlu van zijn kant verdedigt de prijsstijging. In een interview zaterdag noemde hij ze “lang niet voldoende om de kosten te dekken”. Men wilde enkel “dezelfde dienstverlening behouden”.

“De prijzen zijn niet meer gestegen sinds mei 2017, maar zo kan je de stijgende kosten niet dekken,” doelend op de stijgende brandstofprijzen. Hij erkende wel het ongenoegen van de mensen.

Bron: Sabah

S.V.R.