Een Assyrisch klooster in de zuidoostelijke Turkse provincie Batman, heeft maandag opnieuw de deuren geopend voor bezoekers. Het gebouw dat dateert uit de 6de eeuw na christus stond 100 jaar lang te verloederen.

Het klooster dat werd gesticht door Mor Aho, een Assyrische monnik die leefde tussen 575 en 600 voor christus, werd kort na de hervestiging van de Ottomaanse Armeniërs in 1915, aan haar lot over gelaten. De Turkse autoriteiten zijn vorig jaar begonnen met de renovatie van het klooster zodat deze terug zou kunnen worden gebruikt door de Assyrische bevolking in Batman.

De Syrisch-orthodoxe priester van het klooster Mor Yakup in het Turkse Mardin, zei tijdens de openingsceremonie dat de Turkse overheid genereuze inspanningen heeft geleverd om het klooster te restaureren.

De ceremonie die werd bijgewoond door Assyriërs van over de hele wereld, werd afgesloten door een religieus ritueel.

Assyriërs worden beschouwd als een van de inheemse volkeren van het Midden-Oosten en het oude Mesopotamië. Ze spreken een Semitische taal die zich onderscheidt van het Arabisch.

Een groot deel van de Assyrische bevolking leeft in povere omstandigheden in Irak. Een kleinere gemeenschap is terug te vinden in Turkije.

Sabah