De Turkse President Recep Tayyip Erdogan heeft voorgesteld om de contracten van de internationale leningen op goud te baseren in plaats van Amerikaanse dollars. Dit zou de druk van de wisselkoers op de economieën moeten voorkomen.

“Ik heb op een G20-vergadering een voorstel gedaan. Ik vroeg: Waarom worden alle leningen uitgeschreven in dollars? Laten we een andere geldeenheid gebruiken. Ik stel voor dat de leningen op goud moeten gebaseerd worden,” aldus Erdoğan tijdens een speech op de openingsceremonie van het Globale Ondernemerschapscongres in Istanbul.

“Met de dollar staat de wereld altijd onder druk van de wisselkoersen. We zouden naties en staten moeten beschermen van deze druk. Goud was nog nooit een middel tot onderdrukking in de geschiedenis,” zei de President.

Lira op laagste punt qua waarde

Zijn opmerkingen kwamen nadat de Turkse lira een laagterecord heeft gebroken van 4,1920 lira voor 1 dollar op 11 april. De lira was na de Russische roebel de slechts presterende marktgeldeenheid, met bijna 7 percent waardeverlies.

Hurriyet