Foto: Marokkaans minister van Buitenlandse Zaken en Internationale Samenwerking Nasser Bourita. Hij zit een vergadering van Libische vertegenwoordigers voor, Bouznika, 6 september 2020.

Tijdens gesprekken tussen de Libische regering van Nationaal Akkoord (GNA) en de regering van de Libische generaal Khalifa Haftar in Marokko, gingen beide partijen ermee akkoord dat er een compromis gesloten moet worden.

Dat maakte het Marokkaanse persagentschap MAP op 8 september bekend nadat het een gezamenlijke verklaring van de partijen had gekregen.

De gesprekken (de Libische dialoog) begonnen op 6 september en vonden plaats in de kuststad Bouznika, ten Zuiden van Rabat. Er namen 5 vertegenwoordigers van de GNA deel, en 5 afgevaardigden van het parlement in de Oostelijke stad Tobruk.

Bouznika, Marokko

Het was de Marokkaanse overheid die het initiatief nam voor de ontmoeting. Eerder, na vredesonderhandelingen in 2015, werd de GNA in dat Noord-Afrikaanse land opgericht. De GNA is de regering die door de VN erkend is.

De gesprekken zijn er gekomen als gevolg van een wapenstilstand, die beide partijen in Augustus verrassend overeenkwamen. De partijen hebben zich ertoe verbonden om de corruptie en het misbruik van overheidsgeld in het door chaos verscheurde land aan te pakken.

Ook willen ze werken naar meer grondwettelijke eenheid. Hoewel er geen specifieke afspraken bekend gemaakt zijn, zouden er toch belangrijke compromissen gesloten zijn.

“De beide partijen hopen op positieve en concrete resultaten bij het bepalen van een verregaand politiek akkoord. Abdessalam al-Safraoui leidde de delegatie van de GNA. Volgens hem waren de gesprekken vooral bedoeld om nieuwe mensen te benoemen op topposities binnen de overheid.

Houding van Rabat 

Op 7 september liet de Turkse overheid weten dat ze de gesprekken op de voet volgt. Bovendien is Ankara blij met de constructieve houding van Rabat.

Turkije is al van bij het begin voorstander van een vreedzame oplossing voor het Libische conflict. Een vreedzame oplossing werd ook gevraagd in resoluties van de VN Veiligheidsraad en geniet steun van het Libische volk. Dat zegt het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Antonio Guterres

Ook VN-secretaris-generaal Antonio Guterres is hoopvol. “We hebben het vertrouwen dat dit Marokkaanse initiatief de VN zal helpen om dialoog op te starten tussen de beide partijen. Die dialoog moet geleid worden door de Libiërs zelf”, verklaarde zijn woordvoerder op 7 september.

Nadat de Libische leider Moammar Gadhafi in 2011 omvergeworpen en gedood werd met steun van de NAVO, stortte het land in gewelddadige chaos die nog steeds voortduurt.

Die chaos werd nog erger op het moment dat generaal Haftar, gesteund door Egypte, Frankrijk, de Verenigde Arabische Emiraten en Rusland, een offensief lanceerde in de richting van Tripoli.

De GNA wist de troepen van Haftar eerder dit jaar terug te dringen. Daardoor wordt er nu vooral nog gevochten om de Mediterrane stad Sirte.

Vanuit die stad zijn de Oostelijke olievelden en de raffinaderijen gemakkelijk bereikbaar. Op 22 augustus kondigden beide partijen onafhankelijk van elkaar een wapenstilstand aan.

Ze lieten ook weten nationale verkiezingen te willen organiseren, wat goed werd onthaald door de internationale gemeenschap.

K.L.

(Bron: Sabah)