Hashim Thaci

De Servische overheid is van plan haar ambassade in Israël te verhuizen van Tel Aviv naar Jeruzalem. Daarover drukte de Turkse overheid haar bezorgdheid uit op 5 september.

“Wij roepen iedereen op om zich aan de resoluties van de VN over deze zaak te houden. De historische en de juridische status van Jeruzalem moeten behouden blijven.

Zie ook af van elke maatregel die een vreedzame oplossing van het Israëlisch-Palestijnse conflict bemoeilijkt”, verklaarde het ministerie van Buitenlandse Zaken.

“De Israëlische bezetting van Jeruzalem is in strijd met VN-resoluties en wordt niet erkend door de internationale gemeenschap. De VN benadrukte herhaaldelijk dat de enige oplossing voor het conflict een onafhankelijke, soevereine en geografisch samenhangende Palestijnse staat is, met Oost-Jeruzalem als hoofdstad. Zo werd er voor de zesdaagse oorlog in 1967 overeengekomen. Elk land dat haar ambassade naar Jeruzalem verplaatst, overtreedt dus het internationale recht.”

Kosovo wordt door Turkije eveneens gewaarschuwd. “Ook Kosovo moet de VN-resoluties respecteren. Het openen van een ambassade in Jeruzalem is niet alleen schadelijk voor de Palestijnse zaak, maar kan ook erkenning van Kosovo als staat bemoeilijken.”

Op 4 september, tijdens een tweedaagse top tussen Servische en Kosovaarse diplomaten in Washington, liet Amerikaans president Donald Trump weten dat de Serviërs al in juli van plan waren hun ambassade naar Jeruzalem te verplaatsen.

Tijdens deze historische top bereikten beide landen trouwens een akkoord om economische relaties te verbeteren. De landen sloten onafhankelijk van elkaar een akkoord met de VS. Servië zal haar ambassade naar Jeruzalem verplaatsen en er in september nog een commercieel kantoor openen. Kosovo en Israël zullen diplomatieke banden met elkaar opstarten.

Kosovaars president Hashim Thaci tweette op 5 september dat hij dankbaar is voor de uitspraak van Israëlisch premier Benjamin Netanyahu waaruit blijkt dat hij Kosovo wil erkennen.

Samen met zijn eerste minister Avdullah Hoti belooft Thaci om de Kosovaarse ambassade in Jeruzalem te openen. Daarop reageerde de Turkse overheid met teleurstelling.

Ankara vindt het niet kunnen dat een staat met een overwegend islamitische bevolking dit van plan is.

“Turkije is 1 van de eerste landen die Kosovo erkende, namelijk in 2008, en is een belangrijke voortrekker voor internationale erkenning. Toch kunnen we het niet eens zijn met de plannen om het internationale recht te overtreden, zeker niet ten koste van het onderdrukte Palestijnse volk”, aldus de Turkse verklaring.

K.L.

(Bron: Hürriyet)