Miljoenen Turkse mannen spenderen hun vrije tijd graag in koffiehuizen, die tijdens de coronacrisis gesloten waren. In juni gingen ook deze koffiehuizen weer open, maar omdat het er verboden was om gezelschapsspelletjes te spelen, kwamen er toch aanzienlijk minder klanten, aangezien die spelletjes er het belangrijkste tijdverdrijf zijn.

Suat Küçüker, een ondernemer uit de Westelijke provincie Denizli, bedacht een oplossing om weer meer klanten naar de koffiehuizen te lokken. Om ervoor te zorgen dat bezoekers zich niet zouden vervelen, ontwierp hij een digitaal platform om Okey te spelen, een populaire mix tussen Mahjong en Rummy.

Hij ontwierp een touch screen waarmee spelers hun tegels kunnen plaatsen. Daardoor kan het spel nu zonder gevaar voor besmetting gespeeld worden.

Küçüker, die zelf graag naar koffiehuizen gaat, had zijn idee 2 jaar geleden al, maar het verbod op gezelschapsspelletjes haalde hem over de streep om het uit te voeren.

Zijn digitale systeem heet Suzi. Het bestaat uit verschillende zitjes, van elkaar gescheiden door een groot scherm, en uitgerust met een touch screen. Het systeem kan ook gebruikt worden voor kaartspellen en bijvoorbeeld schaken.

Het is ook mogelijk om er via internet verbinding mee te maken. Mochten 3 Okey-spelers dus nog op zoek zijn naar een noodzakelijke vierde speler, kan dat zelfs iemand zijn die gewoon thuis zit.

Populaire Turkse gezelschapsspelletjes nu ook digitaal speelbaar

Küçüker heeft tot nu toe 3 van dergelijke Okey-systemen gebouwd. Daarvoor werkte hij samen met een IT-bedrijf.

Binnenkort hoopt hij zijn systeem in massaproductie te brengen. “Ik geloof dat mijn systeem de mensen weer naar de koffiehuizen zal lokken.”

K.L.

(Bron: Sabah)