Een ngo gelinkt aan het Turkse Ministerie van Godsdienstzaken heeft haar hulpprogramma op dinsdag uitgeschetst voor de islamitische vastenmaand Ramadan en de rest van het jaar. Hierbij horen ook iftarmaaltijden en noodhulpgoederen voor mensen in oorlogsgebieden.

Mustafa Tutkun, hoofd van het Fonds van Godsdienstzaken (TDV), zei dat ze vluchtelingen in Turkije van iftarmaaltijden (de maaltijd die moslims ’s avonds tijdens de ramadan gebruiken met familie, vrienden en buren) zullen voorzien tijdens de Ramadanmaand, de maand waarin moslims vasten van zonsopgang tot zonsondergang. Dit jaar valt de maand tussen 5 juni en 6 juli.

Mustafa Tutkun van de Turkse Stichting voor Religieuze Aangelegenheden
Mustafa Tutkun van de Turkse Stichting voor Religieuze Aangelegenheden

Turkije voerde een opendeurbeleid jegens Syrische vluchtelingen in 2011 en zette haar grenzen open om de mensen die vluchtten van de burgeroorlog te ontvangen. Momenteel herbergt Turkije ongeveer 3 miljoen vluchtelingen. Tijdens Ramadan zullen er ook voedselpaketten in oorlogsgebieden zoals Syrië en Myanmar in Zuidoost-Azië uitgedeeld worden.

Tutkun verklaarde aan Anadoly Agency dat het Fonds grootschalige hulpprojecten op lange termijn heeft in 135 landen zonder te discrimineren op grond van religie, taal, etniciteit of geslacht.

Permanente oplossingen door duurzame projecten

Met haar “Time to Help Syria”-campagne mikt de fonds om de problemen van het door oorlog verscheurde Syrië te verminderen.

“We proberen permanente oplossingen te vinden door middel van duurzame projecten”

Hij vertelde dat ze een vluchtelingenkamp met meer dan 1000 tenten in noordwestelijk Aleppo hadden neergezet en dat het fonds de families met bedden en kookgerief had voorzien .

“Het TDV leverde humanitaire hulp, dekens en andere goederen naar het gebied. Het fonds voorziet dagelijks 40.000 maaltijden voor de 4000 families in het kamp”, aldus Tutkun.

vrachtwagen van tdv met hulpgoederen
vrachtwagen van tdv met hulpgoederen

In een ander project heeft het fonds 7 vrachtwagens met 7000 pakketten hulpgoederen en 7000 dekens geleverd met daarbovenop nog eens 23 vrachtwagens met humanitaire hulp geleverd aan de etnische Turkmenen in Bayirbucak, Irak.

Tutkun verklaarde ook dat het TDV 33 Oeigoerse families helpt die sinds november 2014 in Istanbul verblijven.

“Het TDV betaalde de huur van 33 Oeigoerse families, sinds augustus zelfs van 45 families. We zijn ook van plan om iftarmaaltijden uit te delen tijdens de Ramadan”, legde hij uit.

Sabah