Links: De Democratische Volkspartij (HDP) Rechts: de grootste oppositiepartij CHP (Republikeinse Volkspartij)

Vice-voorzitter Idris Baluken van de Democratische Volkspartij (HDP), heeft zijn collega’s bij de grootste oppositiepartij, de CHP, om hulp gevraagd om een wetsvoorstel gestemd te krijgen die de zaak met betrekking tot het opheffen van de parlementaire immuniteit moet voorleggen aan het Grondwettelijk Hof. 

Baluken bekritiseerde op zondag het feit dat de CHP tegen deze wetsvoorstel had gestemd in de tweede ronde van de stemming op vrijdag. Hij voegde eraan toe dat er volgens hem geen plaats meer is in de CHP voor linkse partijleden.

De nummer twee van HDP, Idris Baluken
De nummer twee van HDP, Idris Baluken

Hij riep die leden op om de HDP te vervoegen. “Jullie kunnen maandag op onze deur kloppen met jullie geweten en handtekeningen”, zei hij.

Volgens een berichtgeving van Haberturk stuurde CHP-voorzitter Kemal Kilicdaroglu een harde boodschap naar partijleden die sympathie vertoonden om te collaboreren met de HDP en het wetsvoorstel die de immuniteitsopheffing voor het Grondwettelijk Hof moet leggen. Hij zei ook dat hij niet zal aarzelen om die partijleden te schorsen.

De uitkomst van de eerste ronde van de stemming onthulde dat de CHP tegen het voorstel heeft gestemd, hoewel ze in een vorige verklaring hun steun voor het wetsvoorstel uitten. De partij heeft duidelijk haar strategie aangepast.

CHP verdeeld in voor- en tegenstanders over de HDP

De grootste oppositiepartij CHP (Republikeinse Volkspartij) is al een lange tijd verdeeld. Terwijl sommige partijleden heel erg tegen het beleid van de Democratische Volkspartij (HDP) zijn, koesteren anderen juist sympathie voor en collaboreren met de pro-Koerdische partij. In een interview in de Turkse krant Birgun nodigde de woordvoerster en vice-voorzitster van de CHP, Selin Sayek Boke, de HDP uit om samen te werken in het parlement.

“De CHP en HDP moeten een parlementaire alliantie vormen tegen de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP)”, zei ze.

Selin Sayek Böke (CHP)
Selin Sayek Böke (CHP)

Zulke uitnodigingen zijn in het verleden al vaak gesteund door terroristische PKK-leiders. Topfiguren van de terreurorganisatie waaronder terroristen Bese Hozat, Mustafa Karasu en Nurettin Demirtas, de broer van HDP-voorzitter Selahattin  Demirtas, hebben de uitnodiging van Idris Baluken om een alliantie te vormen met de HDP herhaald en gesteund.

Dit heeft echter felle reacties uitgelokt bij andere topfiguren in de CHP die vrezen dat de partij afwijkt van haar basisprincipes. Huidig parlementslid en voormalig voorzitter van de CHP, Deniz Baykal, heeft leden en vice-voorzitters van de CHP bekritiseerd omdat ze sympathieën koesteren voor de pro-PKK partij in februari. Hij deed dat door foto’s te delen op sociale media waarop 2 parlementsleden van Istanbul, Sezgin Tanrikulu en Mahmut Tanal, te zien zijn op een begrafenis van een PKK-terrorist. Op een andere foto is Tanrikulu te zien op een vliegtuig met HDP-parlementslid Ertugrul Kurkcu.

Deniz Baykal, voormalig partijleider van de grootste oppositiepartij CHP
Deniz Baykal, voormalig partijleider van de grootste oppositiepartij CHP

Sabah