Ömer (31)

Hilal (25) is medeoprichtster van het in Rotterdam gevestigde bedrijf Flightlaw dat sinds 2015 bestaat. Het bedrijf behartigt de belangen van luchtvaartpassagiers in Europa en heeft sinds de oprichting al duizenden mensen geholpen. “Passagiers die werden benadeeld door vertraagde of geannuleerde vluchten hebben recht op een schadevergoeding”. “Ook als je wordt geweigerd om aan boord te stappen”.

Volgens de Europese regelgeving hebben passagiers recht op een schadevergoeding bij vertraging vanaf 3 uur van hun vlucht. Ook als je je aansluitende vlucht hebt gemist door de vertraging van je eerste vlucht. In dat geval kan zelfs een vertraging van 10 minuten voldoende zijn voor een vergoeding. “Veel mensen weten dit dus helemaal niet’’. Ze gaan te weinig achter hun rechten aan waardoor ze honderden euro’s laten liggen”, zegt Ömer (31) werkzaam voor Flightlaw als jurist.

Vergoeding van 400 euro

“Voor een geannuleerde of vertraagde vlucht naar Turkije kan je recht hebben op een standaardschadevergoeding van 400 euro en naar Mekka is dat bijvoorbeeld 600 euro. Dat wordt berekend op basis van kilometers”, zegt Selcan (28)  medeoprichtster. “Of je nu met Turkish Airlines, Corendon of Pegasus reist, dat maakt allemaal niet uit. Het maakt ook niet uit voor hoeveel je je ticket hebt gekocht. Onlangs hebben we iemand geholpen die voor 15 euro een ticket had geboekt naar Turkije”.

Soms gebeurt het dat luchtvaartmaatschappijen meer tickets verkopen dan dat er beschikbaar zijn. Dan kan het wel eens zijn dat je wordt geweigerd om aan boord te gaan”, vertelt Ömer. “Ook dan hebben passagiers recht op een schadevergoeding”. Als je zelf het initiatief neemt dan krijg je meestal een standaardantwoord dat je geen recht hebt op een vergoeding, maar dat klopt helemaal niet volgens de Europese regelgeving.

Meer dan een half miljoen euro

 “In 2017 hebben we meer dan 1.000 mensen geholpen. In totaal hebben we in 2017 meer dan een half miljoen euro kunnen terugvorderen en uitbetalen aan onze klanten. In een periode van januari tot juli 2017 waren 3 van de 168 vluchten van Corendon Airlines naar Ankara al meer dan drie uur vertraagd. In een Boeing 737-800 passen tussen de 150 en 189 passagiers. Dit is omgerekend al snel 226.800 euro aan schadevergoeding.

Onze klanten zijn vooral Turkse-Nederlanders, deze gaan dan meestal met heel het gezin op vakantie naar Turkije. Het kost je helemaal niets om een schadevergoeding te claimen. Voor meer informatie kan je terecht op onze site”, zegt Hilal.