Logo van de Turkse nationale inlichtingendienst Milli Istihbarat Teskilati (MIT)

In een gesprek met TRT World betoogden deskundigen dat het succes van de Turkse inlichtingendienst in de afgelopen jaren slechts een begin is en dat er nog meer in het verschiet ligt.

De Turkse Nationale Inlichtingendienst (MIT) heeft met succes zijn rol uitgebreid om waardevolle informatie te verzamelen op zowel lokale als buitenlandse fronten.

In zijn jaarverslag over 2020 zei MIT-hoofd, Hakan Fidan, dat de maatregelen die Turkije’s belangrijkste inlichtingendienst heeft genomen, positieve resultaten hebben opgeleverd bij het vergroten van zijn doeltreffendheid op het gebied van buitenlandse inlichtingen.

Ook heeft de strijd tegen het terrorisme een internationale dimensie gekregen.

Hakan Fidan

“Onze organisatie heeft actieve taken op zich genomen in conflictgebieden, de activiteiten van buitenlandse inlichtingendiensten opgevoerd, de strijd tegen het terrorisme naar een internationale dimensie getild, inlichtingenactiviteiten blootgelegd die tegen ons land waren gericht en technische inlichtingendiensten tot een hoofdbestanddeel van haar werkzaamheden gemaakt,” zei Fidan in het jaarlijks rapport.

Het succes

Het hoofd van de MIT benadrukte het succes van de activiteiten van de organisatie, zowel binnen de Turkse grenzen als daarbuiten en zei dat nieuwe soorten bedreigingen zowel in het binnenland als in het buitenland, werden afgeweerd.

In een reactie op de opmerkingen van Fidan zei veiligheidsexpert en ex-militair Abdullah Agar, dat de mislukte couppoging op 15 juli 2016 de Turkse staatsinstellingen, waaronder het MIT, ertoe heeft aangezet om “verschillende alternatieven te produceren tegen verschillende bedreigingen”.

Volgens Agar was MIT in voorgaande jaren passief in het verstrekken van geavanceerde informatie, maar is het nu een actieve, interventionistische en effectieve kracht geworden.

“De Turkse inlichtingendienst bevindt zich in een groot veranderingsproces. We zien nu een dynamische en functionerende organisatie die zichzelf voortdurend ontwikkelt. MIT heeft doeltreffende taken uitgevoerd in extreme gebieden, uiterst gevaarlijke processen en deze zijn zeer belangrijk voor het succes van Turkije,” haalde Agar.

Invloedrijke landen

“De Turkse nationale inlichtingendienst zal in de toekomst in een veel strategischer en ander proces terechtkomen, dit is nog maar een begin. Ze zullen zaken naar een hoger niveau tillen. Momenteel bouwen we aan een belangrijke infrastructuur. We zullen een van de meest invloedrijke landen worden,” voegde hij toe.

Agar meent dat de strategische samenwerking tussen MIT en het Turkse leger een sleutelrol heeft gespeeld bij de succesvolle militaire operaties van Turkije in de regio.

“Vroeger was er geen strategische samenwerking tussen deze instellingen, die is er nu wel. De Turkse strijdkrachten maar ook andere eenheden hebben vruchtbare operaties uitgevoerd met een perfecte coördinatie. De Turkse inlichtingendienst is dan ook een instelling geworden die informatie omzet in resultaat”, ging Agar verder.

Zoals bekend was Fidan een voormalig onderofficier die overzee diende bij het Snelle Respons Corps van de NAVO in Duitsland, voordat hij overschakelde naar een civiele loopbaan.

Fidan zei in het jaarlijkse MIT-rapport (2020) het volgende: “Als MIT streven we ernaar om game-changing strategieën te produceren, nieuwe methoden te ontwikkelen op het gebied van inlichtingen en om ons aan te passen aan veranderingen op de snelste en meest flexibele manier.”

Grensoverschrijdende operaties

De MIT heeft de afgelopen jaren grensoverschrijdende en contra terroristische operaties uitgevoerd, met name in Noord-Syrië en Irak. Onlangs nog werden drie hooggeplaatste PKK-leden geneutraliseerd tijdens een operatie van het MIT in de Noord-Iraakse regio Metina.

Bovendien werden vorige week bij een gezamenlijke operatie van MIT en de Turkse politie in de Turkse hoofdstad Ankara hooggeplaatste terroristen van Daesh en Al-Shabab aangehouden.

TRT world

O.A.