Turkse overheid gebruikt pandemie om artistiek verzet de kop in te drukken, zeggen muzikanten

Turkse musici zeggen dat het ‘uitdagende karakter van kunst’ de reden is voor de uitsluiting van de muziekindustrie van het zogenaamde “normaliseringsplan” van de regering.

Turkse muzikanten hebben geprotesteerd tegen de weigering van de regering om hun bestaan te erkennen, nu haar ‘geleidelijke normalisatieplan’, dat eerder deze maand werd aangekondigd, het verbod op live muziekevenementen heeft verlengd – ten minste tot eind juni.

Na het besluit van Ankara grepen muzikanten de sociale media aan om hun frustratie te uiten en vroegen ze zich af of het Covid-19-virus zich alleen na 22.00 uur verspreidt en alleen in concert- en amusementszalen.

Velen bestempelden het besluit van de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) als “ideologisch” en “politiek” en zeiden dat ze voor dood waren achtergelaten.

In een collectieve oproep tot steun die op sociale media werd gedeeld, riepen muzikanten het publiek op “de ogen niet te sluiten” en “de podia te beschermen”.

Na maandenlang de oren te hebben gesloten voor de kreten van muzikanten tijdens de Covid-19 pandemie, stemde de regering uiteindelijk in met financiële steun in december 2020, maar alleen via een betaling van 1.000 lira per maand gedurende vijf maanden.

In een land waar de armoedegrens 2.830 lira per maand bedraagt, voldeed dit bedrag zonder twijfel niet aan de verwachtingen.

Daar komt nog bij dat van de naar schatting 1 miljoen werknemers in de muziekindustrie – waaronder technici, roadies, beveiligingspersoneel, obers en anderen – slechts 30.744 muzikanten in aanmerking kwamen voor deze financiële steun.

Bij gebrek aan een steunmechanisme van de regering ontwikkelen musici hun eigen projecten om hun collega’s met de meest dringende behoeften te helpen.

De Anatolian Music Cultures Association, een non-profitorganisatie die zich inzet voor de promotie van muziek uit Turkije, organiseert op 19 juni een inzamelingsactie waarbij 47 groepen en muzikanten elk een nummer online zullen spelen.

Het evenement wordt live gestreamd op het YouTube-account van de vereniging en mensen kunnen symbolische tickets kopen via Biletix.com. De opbrengst van het evenement gaat volledig naar muzikanten die in grote financiële nood verkeren.

Daarnaast heeft de gevierde Turkse rockzanger Haluk Levent aangekondigd dat zijn vrijwilligersgroep Ahbap de onbetaalde rekeningen van muzikanten zal betalen, terwijl verschillende oudgedienden zoals Musa Eroğlu, Melek Mosso en Ahmet Güvenç hun instrumenten te koop hebben aangeboden om geld in te zamelen.

Dergelijke pogingen zijn van onschatbare waarde in een sfeer waarin naar verluidt meer dan 100 muzikanten zelfmoord hebben gepleegd sinds de pandemie vorig jaar Turkije trof.

Vertegenwoordigers van de sector benadrukken echter de noodzaak van een langetermijnoplossing.

Het gebrek aan een sterke vakbondsorganisatie onder muzikanten is tijdens de pandemie op de voorgrond getreden. Slechts ongeveer 24.000 van de tienduizenden muzikanten zijn lid van een beroepsvereniging of vakbond, waardoor de overheid in feite vrij spel heeft om de sector te overzien.

“Steun kan niet komen van een politieke structuur die het culturele leven bekijkt door de lens van haar ideologische voorkeuren. Op dit punt is er behoefte aan een georganiseerde structuur die alle gebieden van kunst en cultuur omvat,” vertelde Mahmut Ölmez, secretaris-generaal van de Anatolian Music Cultures Association.

Vorige week bracht een groep vertegenwoordigers van muziekverenigingen een bezoek aan Ankara voor besprekingen met de minister van Cultuur Mehmet Nuri Ersoy en de minister van Volksgezondheid Fahrettin Koca.

Volgens een persverklaring van de MSG (Musical Work Owners Group Society) eiste de muziekindustrie dat cafés en uitgaansgelegenheden dezelfde werktijden zouden krijgen als cafés en restaurants en dat de avondklok zou gelden vanaf middernacht, in plaats van de huidige 22.00 uur.

De regering heeft nog niet laten weten of zij deze eisen in overweging zal nemen, maar minister Koca kondigde op 8 juni aan dat muzikanten voorrang zullen krijgen in het vaccinatieprogramma, ongeacht hun leeftijd.

Alle ogen zijn nu gericht op de aanstaande kabinetsvergadering van 21 juni wat betreft de vraag of de regering haar discriminerende Covid-19 beperkingen zal opheffen en iets zal doen aan het bestaan van de muziekindustrie.

Bron: Turkse media