In het oostelijk deel van de Middellandse Zee zal Turkije geen vorm van bedreiging of intimidatie dulden tegenover eender welk Turks schip. Dat heeft Hulusi Akar, de Turkse minister van Defensie op 24 oktober meegedeeld.

‘Onze oorlogsschepen staan paraat en zullen de nodige bescherming bieden. We tolereren geen vorm meer van bedreiging’.

Vorige week voorkwam de Turkse zeemacht dat een Grieks oorlogsschip de uitvoering stoorde van een Turks boorschip, dat ook seismisch onderzoek uitvoert.

Volgens militaire bronnen was er desondanks een aankondiging van de activiteit van het Turks boorschip nog steeds sprake van belemmering langs de Griekse kant.

Het boren in het oostelijk gedeelte van de Middellandse Zee ligt gevoelig tussen de Turkse en Griekse regering. Turkije verklaart dat ook de Turkse bevolking in Cyprus het recht heeft om te boren in het gebied.

Meningsverschil over de Egeïsche Zee

 De Turkse minister van Defensie deelde mee dat Turkije de nodige stappen zal ondernemen indien hun interesses betreffende de Egeïsche Zee niet worden gerespecteerd.

‘We willen geen conflict en verkiezen om dit meningsverschil vredevol op te lossen door met elkaar te communiceren en onderhandelen’, zei Akar.

Op 23 oktober nodigde Turkije Petros Mavroidis, de Griekse ambassadeur in Ankara, uit voor een gesprek in het hoofdkwartier van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De uitnodiging kwam nadat Nikos Kotzias, de voormalige Griekse minister van Buitenlandse Zaken (recent afgetreden), verklaarde dat Griekenland bereid was om zijn territoriale wateren in de Ionische Zee op te schuiven met ongeveer tien kilometer.

Hurriyet

M.S.