Turkish Airlines (THY) zal op 31 december verhuizen naar de nieuwe luchthaven volgens de verklaringen. Waarom is de timing belangrijk? Het zal midden winter zijn.

Hoe wijs is het om te verhuizen te midden van sneeuw, ijs, hevige regenval en rukwinden die vanuit de Zwarte Zee komen? Hoe gepast is het voor piloten om daar dan voor het eerst te landen?

Het is de periode van het jaar met het laagste aantal passagiers en vluchten. Maar ik kijk naar de weersverwachtingen op lange termijn. Een grote marge van vergissing blijft daarbij een waarschijnlijkheid.

Toch, het blijft ijskoud. Hevige regen en dichte mist steken de kop op van tijd tot tijd.

Natuurlijk kan het vliegverkeer meteorologische moeilijkheden aan. Het aantal vliegtuigongelukken wegens meteorologische redenen blijft dalen.

Piloten en geavanceerde systemen voorkomen dergelijke incidenten.

Toch, we praten over een splinternieuwe luchthaven. Meerdere piloten zullen waarschijnlijk voor de eerste keer landen op die datum. De omstandigheden zijn ongekend.

Er is misschien geen onmiddellijk probleem omdat piloten daar voor het eerst landen, maar een eerste landing is altijd een uitdaging. Zelfs als ze oefenen met simulaties, zal het echte werk altijd anders zijn.

Waarom haasten?

THY is in een eerste fase van plan om te vliegen vanuit de nieuwe luchthaven naar Ankara, Adana, Izmir, Baku en Noord-Cyprus.

De ticketverkoop zal beginnen in de komende dagen. Laten we aannemen dat een passagier aankomt vanuit Baku. Hoe zal hij zijn reis verderzetten naar Kayseri? Zal hij een taxi nemen en naar de luchthaven Ataturk gaan? Hoe dan ook, daar zit geen steek in.

Waarom die spoed en het proces verhaasten?

Waarvoor hebben we dat nodig? Wat met het verhuis dat snel snel moet, met vrachtwagens op de snelwegen? Ik wil niet denken aan een accident. Er zijn miljoenen dollars aan materiaal. Ze kunnen serieus beschadigd worden in geval van een ongeluk.

Het is niet gemakkelijk om elke item te vervangen zelfs al betaal je er voor. Ik begrijp de logica niet achter het forceren van een dergelijk verhuis in een periode als januari, februari of maart, gekend als de periode met de meeste luchtvaartongelukken.

Akkoord, de opening zal plaatsvinden op 29 oktober. Natuurlijk is dit een symbolische opening.

De rest zal volgens de planning snel voltooid worden. Maar de luchtvaart kan een dergelijke snelheid niet aan.

Snelheid kan tot serieuze problemen leiden. Turkish Airlines zou bezwaar moeten maken. De opening kan verlengd worden tot mei. Dan zal het verhuis plaatsvinden in een makkelijkere omgeving en zullen er minder risico’s zijn.

Trots zijn op de bouw van een van de grootste luchthavens ter wereld mag. We hebben gezien dat de bouw snel was.

Maar er zijn meerdere tekortkomingen.

Ik wil er niet aan denken maar godbetert dat er een ongeval gebeurt wegens deze haast. De derde luchthaven zal moeten leven met een schandvlek dat ze niet verdient.

Zelfs als er een incident gebeurt waarbij het vliegtuig van de startbaan gaat, zou het zeer droevig zijn.

De merknaam van THY mag niet aangetast worden. Mei is een veel betere datum.

Alstublieft, laten we er nog eens over denken.

Hurriyet

Door Ugur Cebeci

T.A.