Volgens president Azerbeidzjan is Turkije één van de meest ontwikkelde landen ter wereld

De Azerbeidzjaanse president Ilham Aliyev heeft zondag een boodschap gestuurd naar zijn Turkse collega Recep Tayyip Erdoğan, ter gelegenheid van de 95ste verjaardag van de Turkse republiek.

“Namens het Azerbeidzjaanse volk en mezelf feliciteer ik u, en via u het hele Turkse volk, uit de grond van mijn hart ter gelegenheid van het 95-jarig bestaan van de republiek Turkije,” schreef Aliyev.

“Door zijn veelomvattende en dynamische ontwikkeling is ons zusterland Turkije uitgegroeid tot één van de meest ontwikkelde landen ter wereld. Onder uw leiderschap zijn grootschalige hervormingen en infrastructuurprojecten tot stand gekomen. Daardoor gaat het land er op economisch vlak steeds verder op vooruit.”

Vastberaden houding

Turkije geeft ook blijk van een vastberaden houding. Het speelt een actieve rol bij de grote, aanhoudende veranderingen in de regio, maar ook op wereldschaal,” aldus Aliyev.

“Ik heb er vertrouwen in dat de vriendschap en broederschap tussen Turkije en Azerbeidzjan cruciaal zal blijven voor alles wat we in de toekomst nog zullen realiseren. Dat geldt ook voor onze bondgenootschap en strategische samenwerking waarop onze bilaterale relaties gebaseerd zijn. Op deze gedenkwaardige dag wens ik u een goede gezondheid en geluk toe, en succes bij alles wat u onderneemt. Ons Turks zustervolk wens ik eeuwigdurende vrede en welvaart toe,” voegde hij eraan toe.

29 oktober 1923

Op 29 oktober 1923 riep Mustafa Kemal Ataturk officieel de Turkse republiek uit. Toen werden de naam en de status van het land als republiek officieel vastgelegd.

Vervolgens vond er in de Nationale Vergadering een stemming plaats. Daarbij werd Ataturk, een revolutionair staatsman, unaniem verkozen als de eerste president van de republiek Turkije.

Sindsdien viert Turkije elk jaar op 29 oktober de Dag van de Republiek.

AA

S.V.R.