Bratislava – “De Europese Unie is gefaald om haar nodige solidariteit te betuigen aan Turkije, nadat het land een staatsgreep heeft neergeslagen”, zei een woordvoerder van de regering.

“Turkije verdient meer steun en solidariteit”, zei de Turkse minister voor EU-zaken Omer Celik, tijdens een persconferentie in Slowakije na een bijeenkomst met verschillende EU-ministers van Buitenlandse Zaken.

Celik ze dat vele EU-leiders de coup in één zin hebben veroordeeld maar dat ze het beleid van de regering na de coup in negen zinnen in vraag hebben gesteld. “Tijdens de meeting heb ik duidelijk gemaakt dat onze regering en het Turkse volk op dit vlak zwaar is teleurgesteld in Europa”, zei Celik.

Democratie

Celik zei dat Turkije nog steeds een land is waarin de democratie en de wetten hoog in het vaandel worden gedragen. Hierop volgend maakte Celik duidelijk dat de putschisten allemaal een eerlijke proces zullen krijgen. “Turkije is niet op zoek naar wraak, maar op zoek naar rechtvaardigheid”, zei de minister.

Couppoging 

De Turkse minister benadrukte dat Turkije op 15 juli een couppoging had neergeslagen en dat men op 24 augustus het startschot had gegeven voor het uitvoeren van een uitgebreide militaire operatie in het noorden van Syrië tegen diverse terreurgroeperingen zoals Daesh. Celik vroeg voor meer begrip en empathie voor Turkije tijdens de persconferentie. “Sinds mijn aankomst gisteren zijn er in Turkije al 16 soldaten omgekomen door terreuraanvallen”, zei hij.

 AA