Foto: De 88-jarige Necmi Hopaç

Een man uit de provincie Samsun, aan de Zwarte Zee, heeft 500 flessen Turkse cologne (kolonya) weggegeven. Die had hij zo’n 50 jaar lang verzameld, maar sinds het coronavirus is uitgebroken geeft hij ze weg aan familie en vrienden.

Volgens de dokters is de cologne een prima middel om je handen mee te wassen, de belangrijkste voorzorgsmaatregel tegen het coronavirus. Daardoor schoot de vraag de hoogte in en geraakten veel bedrijven door hun voorraad heen.

Dat bracht de 88-jarige Necmi Hopaç uit het district Alaçam ertoe om zijn unieke collectie van 3000 flessen ter beschikking te stellen.

De 88-jarige Necmi Hopaç

Cologne neemt een belangrijke plaats in de Turkse cultuur in. Elk huisgezin heeft ten minste één fles staan. Het brouwsel op basis van ethanol, met een hoog alcoholgehalte, kan 80 procent van de ziektekiemen doden en is een heel effectief middel om de handen te ontsmetten, zeggen de dokters.

Hopaç heeft jarenlang verschillende soorten cologne gekocht, met diverse aroma’s: citroen, vijg, mandarijn, olijf en tabak. Diegenen die wisten dat hij thuis een collectie had, kwamen hem voortdurend opzoeken, legt hij uit.

“Mijn vrouw houdt niet van cologne, omdat ze astma heeft. Dus kocht ik in het geheim cologne en bracht het mee naar huis. Ik koester mijn flessen alsof het mijn kinderen waren.”

“Ik doe de kamer op slot en heb de sleutel voortdurend bij me. Elke dag ga ik eens kijken naar mijn colognes.”

Bron: Hürriyet

S.V.R.