Ahmet Kıral toont verslaggevers de doos waarin zijn milt werd afgeleverd, in Yalova, in het noordwesten van Turkije, 1 februari 2021. (AA-foto)

“Waar is mijn milt?” zei de 55-jarige Ahmet Kıral woedend toen hij maandag met de pers sprak over het verlies van zijn orgaan.

Kıral werd onlangs opgenomen in een ziekenhuis in de noordwestelijke provincie Yalova voor een miltoperatie. Het orgaan zou door het privé-ziekenhuis waar hij werd geopereerd, worden afgeleverd bij een ander ziekenhuis in Istanbul voor verdere diagnose van zijn gezondheidstoestand.

Toen hij zich informeerde over het lot van zijn milt, ontdekte Kıral dat deze in een kartonnen doos via een vrachtvervoerder was verzonden, een praktijk die bij het vervoer van organen ongezien is.

“Ze vertelden me dat toen de doos was gescheurd en dat mijn milt was verdwenen,” haalde hij aan.

De ongelukkige heeft nu een rechtszaak aangespannen tegen de arts en het ziekenhuis waar hij ongeveer vier maanden geleden met ernstige maagpijn werd opgenomen.

“Ik werd gediagnosticeerd met een vergrote milt. Ze hebben me geopereerd en twee dagen later ontslagen uit het ziekenhuis. De arts zei dat de milt naar Istanbul zou worden gestuurd voor verder onderzoek en dat deze binnen de 15 dagen terug zou zijn,” voegde hij toe.

Kıral toonde journalisten foto’s van het vrachtpakket dat er hetzelfde uitzag als de verpakkingen die worden gebruikt door online winkels.

“Ze behandelden zijn milt als een standaardartikel,” zei Kıral’s zoon Ünal.

De advocaat van de familie, Yakup Taşcı, zei dat zijn cliënt “materieel en geestelijk” heeft geleden.

“Ze hebben niet eens een goede diagnose gesteld. Hij bezoekt nog steeds andere ziekenhuizen om de exacte oorzaak van zijn aandoening te achterhalen en of het verlies van de milt schadelijk zal zijn voor zijn gezondheid,” aldus Taşcı.

Sabah

O.A.