Fırat Kaya

Een Turkse man genaamd Fırat Kaya, die de achternaam “Delikanlı” gebruikt, heeft een andere persoon geslagen omdat hij dacht dat ze homo waren, en schepte op over zijn aanval op sociale media, wat leidde tot verontwaardiging onder de gebruikers.

Duizenden tweets riepen op tot de arrestatie van de aanvaller, terwijl gebruikers wezen op het toenemende gebruik van haatzaaiende taal tegen LGBT-personen.

Een Turkse man met de naam Fırat Delikanlı schepte op over het aanvallen van een andere personen omdat hij dacht dat ze homo waren, wat leidde tot massale verontwaardiging op online platforms.

Pervers en terroristen

Anti-LGBT-retoriek is al maanden prominent aanwezig van de kant van de regering, waarbij minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu de LGBT-gemeenschap “pervers” noemde en Erdoğans bondgenoot Devlet Bahçeli zei dat de “LGBT-I” terroristen waren.

De echte naam van de dader was naar verluidt Fırat Kaya, een veroordeelde voor meer dan 30 geweldsdelicten, en beelden van zijn aanrandingen werden gedeeld op sociale media.

“De provincie is Aydın,” zei Kaya in een onderschrift dat hij plaatste bij een foto van zichzelf met een persoon die hij heeft aangevallen en hij gaf de naam van de overlevende.

“Iedereen die zich openlijk richt tegen LGBTIQ+ is medeplichtig aan het geweld en de discriminatie die zij ervaren vanwege hun genderidentiteit of seksuele geaardheid,” aldus een tweet van het We Will Stop Femicides Platform.

Kaya’s slachtoffer was doof, onthulden sociale media gebruikers al snel, eraan toevoegend dat de dader eerder een ziekenhuisopname van een dove vrouw had veroorzaakt door haar fysiek te mishandelen.

Sommige social media-gebruikers vonden andere video’s van Kaya die mensen mishandelde, en zeiden dat hij vooral dove personen aanviel.

Kaya werd enkele dagen geleden gearresteerd nadat het Openbaar Ministerie van Kocaeli een arrestatiebevel voor hem had uitgevaardigd.

Kaya zou de overlevende, die hij kende, samen met vier anderen op 22 maart hebben geslagen, en de overlevende zei dat hij het bewustzijn verloor als gevolg van de klappen die hij kreeg.

De hashtag “Arresteer Fırat Delikanlı” #FıratDelikanlıTutuklansın werd al snel een trending topic op Twitter

Bron: Turkse media