Turkse maffialeider zegt dat verdachte van vrouwenmoord vrijuit ging na tussenkomst minister Soylu

De Turkse maffiabaas Sedat Peker heeft in een reeks tweets beweerd dat een verdachte van vrouwenmoord vrijuit is gegaan dankzij de betrekkingen van zijn vader met minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu.

De Turkse maffiabaas Sedat Peker heeft beweerd dat een verdachte van een vrouwenmoord ongestraft is gebleven dankzij de nauwe banden van zijn vader met minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu.

Peker, die al enige tijd uit de publieke belangstelling was vanwege een behandeling tegen COVID-19, deelde op 7 augustus een thread bestaande uit 50 tweets, waarin hij de minister opnieuw beschuldigde van het plegen van ernstige misdrijven.

De maffiabaas zei dat Ümitcan Uygun, die de hoofdverdachte is van de moord op Aleyna Çakır vorig jaar, niet werd gearresteerd ondanks overweldigend bewijsmateriaal dat hem aan de moord koppelt, omdat zijn vader, Durak Uygun, een goede vriend is van Soylu.

Foto onderaan: Durak Uygun en minister Soylu

Volgens Peker was het forensisch rapport over de dood van Çakır zo opgesteld dat Ümitcan Uygun niet gearresteerd zou worden.

Uygun, een gewelddadige man die na de moord op Çakır maandenlang straffeloosheid genoot ondanks het delen van video’s waarop hij de vrouw sloeg, bleef na haar dood dood doodsbedreigingen uiten op sociale media, maar er werden geen gerechtelijke stappen tegen hem ondernomen totdat hij in januari een video van zichzelf deelde waarop hij drugs gebruikte.

Hij had zes maanden in de gevangenis gezeten op beschuldiging van drugsgebruik, maar werd vorige maand vrijgelaten.

Ümitcan Uygun

Uygun richtte zich vorig jaar tot Soylu en president Recep Tayyip Erdoğan om hulp te vragen in verband met de tegen hem gerichte reacties. Ook zijn moeder stierf op verdachte wijze, waarbij Uygun beweerde dat het zelfmoord was.

Onlangs arresteerde de politie Uygun in verband met de dood van een andere vrouw, de 25-jarige Esra Hankulu, van wie werd vastgesteld dat zij Uygun had ontmoet voordat zij dood werd aangetroffen.

‘Forensisch rapport veranderd om plaatsvervanger te redden’

Peker herhaalde ook zijn eerdere bewering over Yeldana Kaharman, een 21-jarige Kazachse vrouw van wie wordt aangenomen dat ze is vermoord door de regerende afgevaardigde Tolga Ağar van de Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) en dat haar forensisch rapport ook werd gewijzigd om de wetgever te redden.

Peker, een voormalige bondgenoot van de regering, heeft huidige en voormalige politici beschuldigd van het plegen van ernstige misdrijven, waaronder moord.

Zijn belangrijkste doelwit is Soylu, die onder vuur ligt omdat hij geen plausibele verklaringen heeft gegeven naar aanleiding van de beschuldigingen.

Peker, die zich momenteel in de Verenigde Arabische Emiraten zou bevinden, had video’s van een uur op YouTube gezet om zijn kijkers te vertellen over de vermeende duistere daden van de politici, voordat hij naar verluidt door de autoriteiten in Dubai werd gewaarschuwd om uit veiligheidsoverwegingen geen video’s meer te maken. Sindsdien heeft hij getwitterd.

In zijn laatste serie tweets op 7 augustus ging Peker ook in op de relaties tussen een overleden AKP-politicus en een drugsbaron, waarover de Turkse media al talloze malen hadden bericht.

Bron: Turkse media