Ersan Saner

De Turks-Cypriotische premier Ersan Saner, wiens Nationale Eenheidspartij (UBP) zich vorige week uit de regering heeft teruggetrokken, heeft gezegd dat hij het “doelwit is geworden van een zeer lelijke karaktermoord”.

Saner’s opmerkingen kwamen nadat op 19 oktober ’s avonds een video was opgedoken waarop te zien was dat hij een videogesprek voerde met een jonge vrouw in een compromitterende positie.

Saner zei dat de video nep was en het product van montage.

“Er is een volledig complot; we hebben zelfs vastgesteld dat er een samenwerking was met de ondergrondse wereld. De zaak draait niet alleen om mij. Degenen die zijn aangevallen zijn ik, mijn familie, mijn partij en ons politieke instituut,” zei Saner in een schriftelijke verklaring op 20 oktober.

“Met deze video, die met maximaal gebruik van technologie is gemonteerd, ben ik het doelwit geworden van een zeer lelijke karaktermoord,” zei hij.

Saner wees op de timing van de vrijlating van de video en zei dat deze was uitgelekt vóór het geplande algemene congres van de UBP van 30-31 oktober, waar kandidaten zullen strijden voor het leiderschap van de partij.

Saner zei dat hij al maanden geruchten had ontvangen dat een in Grieks Cyprus verworven mobiel nummer een dergelijke “bewerkte video” zou uitbrengen om hem in diskrediet te brengen.

In een schriftelijke verklaring sprak Saner van een samenzwering tegen hem. Hij zei dat de video was gemonteerd met een mobiele telefoon die aan de Grieks-Cypriotische kant van het eiland was gekocht. De hele operatie was bedoeld om hem in diskrediet te brengen, voegde hij eraan toe.

Er was ook betrokkenheid van de onderwereld, zo beschuldigde Saner. In Turks-Cypriotische persberichten werd eerder gesuggereerd dat de video was vrijgegeven door een Turkse maffialeider. Zij noemden Sedat Peker, een vermeende Turkse maffiabaas.

De krant Kıbrıs beweerde dat Saner zich na de videocrisis helemaal uit de politiek zou terugtrekken.

“Men heeft vernomen dat Ersan Saner, die een ontslagbrief heeft opgesteld, zich uit de algemene vergadering [van de UBP] heeft teruggetrokken en ook uit het partijleiderschap zal terugtreden,” aldus de krant Kıbrıs.

De publicatie van de video kwam er in het kader van beschuldigingen dat Halil Falyalı, een zogenaamde zakenman in Turks Cyprus die enorme rijkdom zou hebben vergaard met illegale middelen, voornamelijk weddenschappen, politici chanteert voor zijn vrijlating.

Falyalı is onlangs gearresteerd op beschuldiging van “diefstal, ontvoering, bedreiging en zware mishandeling”.

De Turkse journalist Erk Acarer schreef op 20 oktober op zijn social media-account dat Falyalı na zijn gevangenschap een “onderhandelingsproces” is gestart.

“Hij begon [politici] te chanteren door te zeggen ‘Laat me vrij’.

Volgens beschuldigingen is hij begonnen bureaucraten en politici onder druk te zetten via hun obscene video’s,” zei Acarer.

Saner had vorig jaar de leiding en het premierschap van de UBP op zich genomen na de steun van Turkije.

Vorige week had hij het ontslag van de coalitieregering ingediend bij president Ersin Tatar, na maanden van politieke impasse.

Bron: Turkse media