De Turkse legerchef Hulusi Akar heeft Griekenland onrechtstreeks aangemaand om geen “misrekeningen” te maken in het Egeïsche gebied terwijl de spanningen tussen Turkije en Griekenland zijn gestegen.

“Wij kunnen operaties uitvoeren in Afrin [in noordwestelijk Syrië]. Wij kunnen operaties uitvoeren in het oosten en zuidoosten [van Turkije]. Als het noodzakelijk is, zullen wij onze plicht in de Middellandse Zee en in het Egeïsche gebied uitvoeren zonder te aarzelen. Niemand moet een misrekening maken betreffende deze kwestie,” werd Akar geciteerd door het staatspersagentschap Anadolu Agency op 20 mei.

Akar gaf een toespraak tijdens een bezoek aan het slagschip TCG Gaziantep, dat deelneemt aan de militaire oefening White Strom van het Turkse leger in de Middellandse Zee. Hij werd begeleid door commandanten van de land-, zee- en luchtmacht.

Hij vermeldde Griekenland niet openlijk maar zijn opmerkingen verwezen duidelijk naar het land daar er al lang spanningen bestaan tussen de twee NAVO-landen over de soevereiniteit van een aantal eilandjes in de Egeïsche Zee. Akar had recent een ontmoeting met zijn Griekse collega admiraal Evangelos Apostolakis in het NAVO-hoofdkwartier.

Hurriyet