Nurten Akkus, een Turkse leerkracht op een kleuterschool, is een van de 50 finalisten geworden voor de 2018 Global Teacher Prize, vaak de Nobelprijs voor lesgeven genoemd.

Na veel projecten in heel Turkije te hebben gelanceerd om het onderwijs in kleine scholen op het platteland te bevorderen evenals projecten om de relaties tussen ouders en kinderen te verbeteren, werd Akkus verkozen tot een van de 50 beste leraren van de wereld.

Akkus, al meerdere jaren manager van de kleuterschool van Ayvacik in de noordelijke provincie Samsun, zei dat het een spannende ervaring was om gekozen te worden.

“Ik heb meegewerkt aan veel projecten op nationaal vlak en heb prijzen gewonnen. Het is mij een groot genoegen om dit naar een internationaal niveau mee te nemen en de Turkse naam en de kracht van Turks onderwijs bekend te maken op een internationaal platform. Ik ben er erg trots op”, vertelde Akkus aan persbureau Anadolu.

Akkus’ project “Papa, vertel een verhaal”, dat is geïmplementeerd in 45 verschillende provincies, heeft honderden vaders onderwezen over vader-kindrelaties.

Bekroonde project

Haar bekroonde project ‘Spaarpot voor speelgoed’ wordt ook in 43 provincies geïmplementeerd om kinderen speelgoed aan te bieden in kleine dorpsscholen.

Volgens de Global Teacher Prize – gesponsord door de Varkey Foundation, een non-profitorganisatie gericht op het verbeteren van onderwijs over de hele wereld – wordt de winnaar volgend jaar maart in Dubai bekend gemaakt en zal die een prijs van $ 1 miljoen ontvangen.

Bron: Anadolu