Een bekende Turkse filmproducent gaat een film maken over de mislukte coup van 15 juli. De film wordt een spin-off van de populaire televisieserie Kurtlar Vadisi, ofwel Vallei der Wolven. Het hoofdpersonage wordt ook wel de ‘Turkse James Bond’ genoemd.

Het persbericht van Pana Film over de aankondiging van de film.
Het persbericht van Pana Film over de aankondiging van de film.

“De serie is razend populair in Turkije en heeft zeer hoge kijkcijfers”, zegt Petra de Bruijn, universitair docent Turkse Cultuur aan de Universiteit Leiden. Vallei der Wolven gaat over de avonturen van geheim agent Polat Alemdar, die wordt gespeeld door acteur Necati Sasmaz.

“Hij heeft qua sterstatus wel wat weg van James Bond, maar is iets minder een gentleman”, laat De Bruijn weten. In de film gaat Alemdar waarschijnlijk de strijd aan met de coupplegers die Erdogan weg wilden hebben. De televisieserie staat bekend als zeer nationalistisch. In de afleveringen komen vaak politieke kwesties aan bod. De makers van de serie brachten eerder films uit over een conflict met Israël en de Amerikaanse invasie in Irak.

Zeer waarheidsgetrouw

Die laatste film ging over elf Turkse militairen die tijdens de invasie gevangen worden genomen door het Amerikaanse leger. De film werd goed ontvangen in Turkije. “Het script was zeer waarheidsgetrouw”, zegt De Bruijn. “Er werden scenes nagespeeld uit de Abu Ghraib-gevangenis, waar de Amerikanen Iraakse gevangenen vernederden.”

NOS