Er zijn geen onderbrekingen geweest aan grote infrastructuurprojecten in Turkije in de nasleep van de mislukte couppoging van 15 juli. Dat zei minister van Transport Ahmet Arslan op 17 augustus.

“Ze zullen zelfs eerder gedaan zijn, als dat mogelijk is”, zei de minister. Hij ontkende dat er technische of financiële obstakels waren om de megaprojecten van het land af te maken, waaronder de 3e luchthaven van Istanbul, een financieel centrum en Kanal Istanbul, een kunstmatige zeeweg. “De derde luchthaven is een groot succes”, zei hij.

https://www.youtube.com/watch?v=q9aKoBeQDiM

Arslan zei dat de Gulenistische Terreurorganisatie (FETO) deze megapojecten wilden annuleren om de snelle economische groei en ontwikkeling van het land tegen te houden. “Het grootste doel van de couppoging van 15 juli en andere illegale aanvallen is om Turkije te weerhouden een groter aandeel in de wereldhandel en een stem in economische gebieden te hebben”, zei Arslan.

Recordbedrag megaprojecten

In 2015 kondigde Turkije 7 projecten aan van een recordbedrag van in totaal $44,7 miljard volgens gegevens van de Wereldbank. De Yavuz Sultan Selimbrug zal de 3e brug worden die het Aziatische en Europese continent over de Bosporus met elkaar verbindt. De brug zal bestaan uit 8 rijstroken voor voertuigen en 2 stroken spoorwegen, een product van toptechniek en geavanceerde technologie en gebouwd worden door een team van voornamelijk Turkse ingenieurs. De 3e luchthaven van Istanbul wordt gebouwd in het Aranvutkoy-district op de Europese zijde van Istanbul. Kanal Istanbul is een kunstmatige zeeweg dat parallel aan de Bosporus gebouwd zal worden en de Zwarte Zee zal verbinden met de Zee van Marmara. Het kanaal zal het zware schepenverkeer, vooral olietankers, die door de Bosporus passeren verlichten.

https://www.youtube.com/watch?v=Bt_F9ilUceI

Het Kanal Istanbulproject zal zo’n $15 miljard kosten en zal tegen 2023 afgerond zijn. Het Istanbul Finance Center moet ervoor zorgen dat Istanbul zich ontwikkelt tot een van de belangrijkste financiële centra in de wereld. Het project van $2,6 miljard is integraal in het plan om Turkije een van de 10 grootste economieën in de wereld te maken.

 

Hurriyet