Foto: Turkse chemisch ingenieur Ayşe Bayrakçeken Yurtcan

Een Turkse chemisch ingenieur heeft een milieuvriendelijke brandstofcel ontwikkeld die een voertuig voor 450 kilometer lang kan aandrijven na slechts vijf minuten tanken. Het vormt een nieuwe concurrent voor de lithiumbatterijen die traditioneel worden gebruikt voor het aandrijven van elektrische voertuigen.

De nieuwe cel, ontwikkeld op basis van nanomaterialen, is het werk van Ayşe Bayrakçeken Yurtcan, een lid van de faculteit aan de Atatürk-universiteit in de provincie Erzurum in het oosten van Turkije.

“Lithiumbatterijen hebben een oplaadtijd van 30 minuten tot 12 uur, waarmee ze ongeveer 240 kilometer ver kunnen. De brandstofcel die wij hebben geproduceerd, kan ongeveer 480 kilometer afleggen met een vijf minuten durende opvulling,” vertelde Yurtcan aan Anadolu Agency in een speciaal interview voor de Internationale Dag van de Wetenschap voor Vrouwen van de VN, die jaarlijks wordt gevierd op 11 februari.

Produceert energie

De brandstofcel produceert energie uit de chemische reactie tussen waterstof en zuurstof, die op natuurlijke wijze wordt verkregen door luchtstroom naar de cel. De brandstofcel kan energie blijven produceren zolang beide elementen aanwezig zijn.

“Wanneer we waterstof naar de brandstofcel voeren, duurt het ongeveer vijf minuten om te tanken. Zolang de tank van de verbrandingsmotor vol is, blijft de batterij opgeladen,” voegde Yurtcan toe.

Yurtcan, die al 16 jaar faculteitslid is aan de Atatürk Universiteit, zei dat het onderzoeksproject het resultaat was van een inspanning van het Turkse Ministerie van Ontwikkeling om een ​​op brandstof gebaseerde energiecel te ontwikkelen.

“Nano is de gezondheids-, energie- en defensie-industrie waar we op moeten letten”, zei Yurtcan, eraan toevoegend dat fossiele brandstoffen nog altijd 75 procent van het wereldwijde energieverbruik uitmaken.

“[Met deze brandstofcel] hebben we elektriciteit verkregen via een systeem dat zeer milieuvriendelijk is, alleen waterstofcilinders gebruikt en alleen waterdamp uitstoot.”

In 2017 ontving Yurtcan de Outstanding Young Scientist Award (TÜBA GEBIP) van de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan voor haar werk met brandstofcellen.