De voormalige Griekse minister van Buitenlandse Zaken, Theodoros Pangalos, heeft de Turkse natie beledigd in een interview dat dinsdag werd uitgezonden. ”Een goede Turk is een dode Turk,” beweerde hij te midden van de toenemende spanningen tussen Turkije en Griekenland omtrent de omstreden Kardak-eilanden in de Egeïsche Zee.

“De vijand is meedogenloos en zal niet worden overwonnen, ongeacht hoeveel goede trouw we tonen,” zei Pangalos. In het interview met Skai-radio beweerde hij ook dat Griekenland een “groot” probleem heeft met Turkije.

“De enige goede Turk is een dode Turk. Ik geloof dit omdat ik geen enkele goede Turk ben tegengekomen. Turken weten niet wat rechtvaardigheid is,” klonk het. Volgens het Griekse dagblad Ekathimerini, beweerde de racistische ex-politicus in het verleden ook dat Turkije haar bloedige laarzen afveegt aan de Europese tapijten.

Kustwacht

Op 28 januari blokkeerde de Turkse kustwacht de Griekse minister van Defensie Panos Kammenos nadat hij een paar Turkse eilandjes naderde in de Egeïsche Zee. De kustwacht waarschuwde Kammenos, die in een aanvalsschip naar de Kardak-eilanden ging om er een krans neer te leggen. Na de waarschuwing verliet de Griekse boot de Turkse wateren.

Het decennialang conflict tussen Turkije en Griekenland over de onbewoonde eilanden in de Egeïsche Zee bracht de twee landen in 1996 op de rand van een gewapend conflict. Ook dit jaar zorgen de betwiste eilanden voor spanning.

Sabah